Tõnu Post andis Valjala robotitele hundipassi (1)

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Tõnu Post.
Tõnu Post. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Tõnu Post lõpetab piimatootmise Valjala robotlaudas, mis jääb edaspidi noorloomade kasvatamiseks.

“Majanduslik otsus puhtalt, mitte midagi muud,” ütles Valjala POÜ juht Tõnu Post. Hoolduskulud looma kohta on Valjalas oluliselt suuremad kui Haeskas, kus asub samale omanikule kuuluv Kõljala POÜ 670-pealine lüpsikari. Võrreldes Haeska laudakompleksiga kulub Valjalas rohkem elektrit. Ka transpordikulud on suuremad, sest Valjalas puudub söödahoidla.

Post rääkis, et Valjala robotlauda 220-pealisest lüpsikarjast on pooled juba kolitud Haeska laudakompleksi. Loomade üleviimine pidanuks olema nüüdseks juba lõppenud, kuid paraku puudutas hiljuti juhtunud kolme hukkunuga liiklusõnnetus valusalt ka Haeska lauta. Avariis hukkus üks farmitöötaja ja teine sattus haiglasse. “Praegu peame ühe inimese asemele leidma, et saaksime kolimisega lõpuni minna,” ütles piimatootja.

Post rääkis, et Valjala lauda neljast robotist kahel on juba ostja olemas ja küllap leitakse uus omanik ka ülejäänud kahele. Lüpsirobot, mis uuest peast maksab üle 100 000 euro, on Posti sõnul mõnele tootjale kindlasti täiesti arvestatav abiline. “Meil on aga varuks majanduslikult mõistlikumad võimalused,” põhjendas ta robotlüpsiga lõpu tegemist. Valjala robotlaudas hakatakse edaspidi pidama umbes 300 noorlooma.

Laut valmis 2009. aasta suvel Valjala POÜ tollase juhi Liilia Eensaare eesvedamisel. 2012. aasta sügisel sai robotlaut uue omaniku, kui Kõljala POÜ ostis Valjala POÜ enamusosaluse. Eesti piimatootmise paremikku kuuluva Kõljala POÜ juhtimisel hakkas Valjala lüpsikarja piimatoodang järsult kasvama. Kui 2012. aastal oli sealse piimakarja keskmine toodang 6322 kilogrammi, siis 2018. aastal andis iga Valjala lehm keskmiselt 10 974 kilo piima. 

Valjala laut.
Valjala laut. Foto: Peeter Kukk

Aastast aastasse kestnud toodangu kasv läks aastatagusega võrreldes esmakordselt miinusesse 2019. aastal, kui keskmine toodang lehma kohta vähenes 694 kilo võrra (10 280 kg).

Pärast robotlauda tegevuse lõpetamist toodab Valjala osavallas piima edasi vaid kaks väiketalunikku. Kalju küla põllumehel Heimar Kuusel on 15 lüpsilehma, umbes sama palju lüpsilehmi on ka Turja küla talunikul Raivo Paomehel.

Saaremaa Piimatööstuse varumisjuht Indrek Haamer kinnitas, et piimavarumise auto tuleb mõlema piimatootja juurde ka pärast Valjala robotlauda tegevuse lõpetamist. Toorpiima varumine ei sõltu sellest, kas keegi teine tootja naabruses lõpetab, vaid sellest, kui palju on tootjal piima pakkuda. 

Selleks, et tööstus piimale järele tuleb, peab tootjal olema korraga pakkuda vähemalt 150 liitrit piima. Väiksemate tootjate juures käib piimaauto seetõttu üle päeva.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles