Rootsi pingid Pöide kirikusse ei mahu

Saarte Hääl
Copy
Pöide kirik.
Pöide kirik. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Rootsi kirikuvalitsus oli valmis annetama tegevuse lõpetanud Malmö Karli kiriku sisustuse Pöide pühakojale, kuid ruumipuudusel seda sinna paigutada ei saa, vahendas rahvusringhääling.

Et rootslaste head pakkumist mitte luhta lasta, tegi Pöide Maarja kiriku nõukogu esimees Jaan Tamm ettepaneku, et mööblit võiks kasutada Malmö Karli kirikuga suuruselt võrreldavas Narva Aleksandri kirikus, kuid ka sellest ei tule midagi välja. Väikesearvuline kogudus peab teenistusi kiriku torniosas, kus samuti pole mööblile ruumi. Kuppelsaalis kavandatavate kontsertide jaoks on ministeeriumil aga plaanis soetada 500 teisaldatavat istekohta.

Praegu käivad Pöide kirikus pikihoone konserveerimistööd, mis praeguse riigieelarvelise rahastamise juures jätkuvad veel viis kuni kuus aastat, märkis Tamm. See tähendab, et isegi kui saarlased oleksid otsustanud mööbli endale jätta, oleks seda renoveerimise ajal pidanud kuskil mujal hoidma.

Põhjus, miks Rootsi kirikuvalitsus oli nõus kiriku sisustusest loobuma, oli lihtne – Malmö Karli kiriku kogudus lakkas olemast 2010. aastal. "Selline protsess on Euroopas kestnud 1990-ndatest luteri kirikus, kui kogudused hakkasid kokku sulama. Need protsessid on samad Eestis. Pöidel on maksumaksjaid alla 30, siis peab ka kirikul olema teine funktsioon, et käiksid ka teised inimesed peale koguduse liikmete. Eelmisel suvel käivitasimegi kontserdid," rääkis Tamm.

Pöide koguduse likvideeris nõukogude võim 1950-ndate alguses, see taastati 1990. Arheoloog Villu Kadaka uurimuse järgi on Pöide kirik Eesti vanim kiviehitis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles