Punased rõivakonteinerid jätavad heategevuspoe kuivale

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
TOOGE PAREM HEATEGEVUSTURULE: Vabatahtlikust müüja Veera Koitla sõnul on praegu eriti oodatud kaup laste kombinesoonid.
TOOGE PAREM HEATEGEVUSTURULE: Vabatahtlikust müüja Veera Koitla sõnul on praegu eriti oodatud kaup laste kombinesoonid. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

MTÜ Meelespea võib abivajajate toetamisel jänni jääda, kuna saarlased viivad oma kasutatud riided heategevuskaupluse asemel valla punastesse rõivakonteineritesse. 

"Inimesed ehk isegi tahaksid oma rõivaid heategevuseks anda, aga punaseid konteinereid kasutada on ju mugavam," tõdes Meelespea juhatuse liige Aive Laanemets

"Konteinerisse saab riideid viia ükskõik millal ja sinna pääseb autoga ligi, meie kauplus aga on avatud kindlatel kellaaegadel. Pealegi tuleb mööda treppi teisele korrusele tulla." 

Laanemetsa sõnul tasuks inimestel aga mõelda, et Meelespea heategevusturule toodud riidekraami müügist saadud raha kasutab ühing abivajajate aitamiseks. "Ma ei tea, et konteinerite tühjendamise eest vastutav Humana kui heategevusorganisatsioon Saaremaad toetaks, meie aga tegutseme Saaremaa inimeste jaoks," ütles Laanemets. Nii on MTÜ Meelespea aidanud näiteks tulekahjus oma vara kaotanud inimesi, üksikemasid ja naistevarjupaiga elanikke. 

"Kui meil ei ole enam midagi müüa, siis me ei saa enam inimesi ka nii palju toetada," tõdes Laanemets. "Meid külastavad enamasti ühed ja samad kliendid. Kui aga värsket kaupa peale ei tule, pole neil varsti enam meie poodi asja." 

Heategevusturu vabatahtlikust müüja Veera Koitla sõnul on praegu eriti oodatud kaup laste kombinesoonid. "Väikeseid kombekaid meil jagub, aga viie-kuueaastastele lastele küsitakse neid kogu aeg," rääkis Koitla. 

Aive Laanemets kutsub saarlasi üles oma kasutuseta jäänud puhtaid ja korralikke rõivaid Meelespeale heategevuseks tooma. Neil, kellele kaupluse lahtioleku kellaajad ei sobi, soovitas Laanemets helistada talle telefonil 53 320 004, et koos lahendus leida. 

Humana Estonia infojuhi Mari-Helene Kaberi sõnul asutati kasutatud rõivaid konteinerite abil koguma, et tekstiil ei satuks enam olmeprügi hulka. 

"Humana roll on tagada, et annetatud asjad leiaksid parima võimaliku kasutuse – korduvkasutusest ümbertöötluseni," ütles Kaber. "Nii aitame vähendada uute ressursside kasutamist tekstiilitööstuses." Tema andmeil ei täitu Saaremaa ja Muhu konteinerid sel talvel nii kiiresti kui varem. "Sama võib öelda ka Tartu ja Tallinna konteinerite kohta," märkis Kaber. "Talv on tavaliselt olnud selles osas rahulikum aeg."

Kaberi sõnul on Humana organisatsioonid Euroopas loodud eesmärgiga teenida rõivaste kogumise ja müügiga tulu arenguprojektide toetamiseks Aafrika, Aasia ja Lõuna-Ameerika riikides. 

"Eestis oleme müümata jäänud kaubaga varem toetanud hooldekodusid, lasterikaste perede liidu üksusi ja paljusid teisi, kuid sellised suuremahulised annetused ei olnud vastuvõtjatele sobivad," lausus Kaber. 

"Seepärast olime sunnitud sellisel kujul heategevuse lõpetama, et partnereid mitte kurnata."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles