Vallavalitsus soojafirma müügiks ettepanekut ei tee

Saarte Hääl
Copy
Saaremaa endine vallavanem Madis Kallas
Saaremaa endine vallavanem Madis Kallas Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaa vallavanem Madis Kallas kinnitas eile vallavolikogu istungil, et vallavalitsus ei tee ise ettepanekut vallale kuuluva Kuressaare Soojuse aktsiate müümiseks.

Kallas kinnitas seda, mida on oma sõnul rääkinud juba mitu kuud: aktsiate müügi üle otsustamine on ainult vallavolikogu pädevuses.

"Vallavalitsus selles osas mingeid sisendeid vallavolikogule esitada ei soovi," ütles Kallas. Samas lisas vallavanem, et kui volikogust tuleb vallavalitsusele ettepanek esitada müügi kohta eelnõu, siis peab vallavalitsus selle koostama.

Küll aga soovib vallavalitsus senisest märksa rohkem kaasa rääkida energeetika valdkonna arengutes ja ses osas koos Kuressaare Soojusega kompetentsi tugevdada.

Redgate Capital AS koostas vallavalitsuse tellimusel analüüsi, mille järgi saadi teada Kuressaare Soojuse võimalik müügihind, mis on 13–15 miljonit eurot.

Eelmisel aastal tootis Kuressaare Soojus kokku 74 101 MWh soojusenergiat, millest klientidele müüdi 62 863 MWh (vahe moodustab 14,4% trassikadu).

Elektrit toodetakse 2013. aastal Kuressaarde rajatud koostootmisjaamas ning 2019. aastal toodeti elektrit 12 291 MWh, millest 2873 MWh läks kasutusse omatarbeks (müügimaht 9418 MWh).

Elektrienergia müügitulu koosneb elektri müügihinnast ja taastuvenergia toetusest suurusega 53,7 €/MWh. Viimane lõpeb 2025. aasta aprillis. Müüdud elektrienergia kogus on viimastel aastatel olnud suurusjärgus 9000 MWh.

Soojusenergia müügimaht sõltub ilmast ja on viimastel aastatel olnud umbes 70 000 MWh. Ettevõte on soojusenergiat müünud 2013. aastal konkurentsi-

ameti kinnitatud piirhinna valemi alusel. Soojusenergia tootmiskulud ja ka müügihind on viimastel aastatel tooraine kiire hinnatõusu tõttu kasvanud ning ettevõte peab 2020. aastal taotlema konkurentsiametilt soojusenergia piirhinna tõstmist. Hinnatõus jääb 10 protsendi piiresse.

2019. aastal oli ettevõtte müügitulu 4,6 miljonit eurot, millest suurima osa andis soojusenergia müük (2,9 miljonit) ja elektrienergia müük (0,9 miljonit koos taastuvenergia toetusega). Ülejäänud 0,8 miljonit tuli toetustest, süsihappegaasi kvootide müügist ja tänavavalgustuse teenuse pakkumisest.

Laenukohustusi on ettevõttel 4,7 miljoni euro väärtuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles