Vallavõim loob hübriidametikoha, mis mõeldud noortele inimestele

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
KOONDATUD: Viimaseid kuid Tornimäe raamatukogu juhatajana töötav Anu Urmet leiab, et valla plaanitavad muudatused maainimestele teenuste pakkumist efektiivsemaks ei muuda, hoopis vastupidi.
KOONDATUD: Viimaseid kuid Tornimäe raamatukogu juhatajana töötav Anu Urmet leiab, et valla plaanitavad muudatused maainimestele teenuste pakkumist efektiivsemaks ei muuda, hoopis vastupidi. Foto: Kristina Kretova/Saarte Hääl

Saaremaa vallavalitsus koondab Tornimäe raamatukogu juhataja ja Pöide teenuskeskuse infospetsialisti ametikoha, et need rollid liita.

33 aastat Tornimäe raamatukogu tüürinud Anu Urmet sai maakonna keskraamatukogu direktorilt käskkirja koondamise kohta alates 1. juunist.

Neljapäeval kohtus Urmet vallavalitsuse kultuuri- ja spordiosakonna juhataja Aarne Põlluäärega ja sai aru, et koondatakse tema kui raamatukogu juhataja ja teenuskeskuse infospetsialisti ametikohad. Vald aga kuulutab välja konkursi ühendameti juhataja kohale.

Pöide teenuskeskuse infospetsialist Pärje Raev ütles Saarte Häälele, et temani on jõudnud kuulujutud muudatuste kohta, ent koondamisest pole talle keegi rääkinud.

Anu Urmeti sõnul küsis ta Põlluäärelt, kas võib samuti kandideerida. Vastab ta ju kõigile nõuetele, kuid kultuurijuht vastas ei. "See koht on mõeldud noorematele ja mina kui pensionär valituks ei saa," rääkis Urmet. 

Naine tunnistas, et selline vastus oli tema jaoks solvav. "Kas minu kõrgharidus ja senine töökogemus ei maksa siis midagi?" küsis Urmet. Nüüd on ta pensionile mineku mõttega leppinud ega kavatsegi kandideerida, aga Tornimäe raamatukogu lugejad on pahased, et teda lahkuma sunnitakse.

Aarne Põlluäär ei leia, et oleks Urmetit solvanud. Tema sõnul oli tegemist Urmeti "emotsionaalse tagasisidega ja inimese hetkearusaamaga". 

"Vastasin Anu Urmetile, et ka tema võib kandideerida, kuid kui valikus on mitu kandidaati, siis on vähetõenäoline, et valituks osutub pensionär," selgitas Põlluäär. "See oli öeldud täiesti inimliku ja rahuliku mõtteavalduse käigus ja ilma igasuguse tagamõtteta."

Reedel saatis Põlluäär maakonna keskraamatukogu juhatajale Anu Vahterile kirja Pöide piirkonna haruraamatukogu töö ümberkorraldamise kohta. 

Kirjas on selgitatud, et haruraamatukogu juhataja ametiülesannetele on kavas lisada kohustus edastada kohalikele elanikele teavet, abistada neid asjaajamisel ja suunata õigete spetsialistide juurde.

Põlluäär viitas oma kirjas Saare maakonna keskraamatukogu põhimäärusele, mille koostamisel peeti silmas ka raamatukogude infoalase töö laiendamist. Põlluääre sõnul on Tornimäe raamatukogu laenutuste arv aastatega vähenenud ning tööaegu ja -ülesandeid tuleb korrigeerida. 

"Eesmärgiks oli tööjõu efektiivsem kasutamine, mis võimaldaks efektiivsemalt kasutada olemasolevat ressurssi kohalike inimeste teenindamisel ja neile info garanteerimisel," kirjutas Põlluäär Vahterile.

Raamatukogu juhataja Anu Urmet ei leia, et tal tööd vähe oleks: kuigi lugejate arv väheneb, peab ta raamatukogus ka postipunkti. Oma sõnul on Urmet raamatukogu juhatajana kohalikele inimestele vajadusel teavet jaganud ka seni. 

"Ainus asi, mida peaksin juurde õppima, oleks infotöötaja asjaajamisoskused – selleks pidi vallavalitsus tasuta koolitust pakkuma," ütles Urmet. "Samas – mis sellest enam."

Keskraamatukogu juhataja Anu Vahter kavandatavaid muudatusi kommenteerida ei saanud, kuna viibis puhkusel.

Vallavanem: läheneme piirkonnapõhiselt

Vallavanem Madis Kallas
Vallavanem Madis Kallas Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Vallavanem Madis Kallas selgitas, et raamatukogud on vallavalitsuse hallatavad asutused, mis täidavad seadusest tulenevaid ülesandeid, kuid võivad vallavalitsuse ülesandel kanda ka muid funktsioone. 

Küsimusele, kas infospetsialistide ametikohad on plaanis teenuskeskustes koondada, vastas Kallas, et teenuskeskused on "vaatluse all" Saaremaa valla algusest peale. Senine praktika on tema sõnul näidanud, et infospetsialistide roll vajab ülevaatamist. Pole aga veel selge, kuidas rollid raamatukogu ja teenuskeskuse vahel täpselt jagunevad. "Läheneme igale piirkonnale olukorrapõhiselt," lausus Kallas. "Võimalik, et sellega kaasnevad muudatused vallavalitsuse kui ametiasutuse struktuuris, aga see nõuab juba volikogu otsust."

Anu Urmet leiab, et plaanitavad muudatused maainimestele teenuste pakkumist efektiivsemaks ei muuda, hoopis vastupidi. 

"Kas see, et maal elanikkond väheneb, on seal elavate inimeste süü?" küsib Anu Urmet. "Mida rohkem töökohti kaob, seda hullemaks ääremaastumine muutub – kas seda suure Saaremaa valla juhid tahavadki?"

Raamatukogu juhataja vastutab valla maine eest

Saaremaa vallavalitsuse kultuuri- ja spordiosakonna juhataja Aarne Põlluäär saatis maakonna keskraamatukogu juhatajale haruraamatukogu juhataja tööülesannete kirjelduse. Selle järgi on raamatukogu juhataja töökoha üks eesmärke jagada infot omavalitsuse inimeste ja vallavalitsuse vahel.

Tööülesannete hulgas on kirjas, et juhataja "täidab avaliku teabe nõudeid, vajadusel abistab inimesi dokumentide vormistamisel või suunab õige vallaametniku juurde, abistab külastajaid infootsingul, nõustab inimesi asjaajamisel, korraldab asjaajamist vastavalt asjaajamiskorrale, vahendab infot kodanike ja vallavalitsuse vahel ning täidab vajadusel muid omavalitsuse pädevuses olevaid ülesandeid."

Punkti "Vastutus" alt võib aga lugeda: "Töötaja vastutab valla maine hoidmise eest ning tööülesannete täitmiseks vajalike õigusaktide tundmise eest."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles