Osaluskohvik: sõna on küll vaba, kuid sellega kaasneb suur vastutus

Kristina Õun
, Reporter
Copy
ÜHE MÕTTENA käis ajakirjanduse üle arutlenud lauas noorte hulgas läbi, et ajakirjanikuga suheldes tuleb leida õigeid ja läbimõeldud sõnu, mis oleksid üheselt mõistetavad. Vasakult Ervin Kubits, Merilin Tüür ja Triin Rahu.
ÜHE MÕTTENA käis ajakirjanduse üle arutlenud lauas noorte hulgas läbi, et ajakirjanikuga suheldes tuleb leida õigeid ja läbimõeldud sõnu, mis oleksid üheselt mõistetavad. Vasakult Ervin Kubits, Merilin Tüür ja Triin Rahu. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaa osaluskohviku ajakirjanduse teemalauas osalenud noored leiavad, et sõna on küll vaba, kuid sellega kaasneb suur vastutus kontrollida enda väljaöeldut

Kuressaare gümnaasiumi 11.c klassi õpilane Ervin Kubits ütles, et enamasti olid tema juhitud meedialauas osalenud noored jutukad ja aktiivsed, kuid oli ka vaikseid ja neid, kes tunnistasid, et nad väga palju huvi ühiskonnas toimuva vastu ei tunne.

Samas tõdesid mõned, et loevad lehti valikuliselt ehk siis valivad välja teemad, mis neid huvitavad ja panevad pigem rõhku nendele uudistele.

“Seejuures oli paljude arvamus, et ajakirjandus paneb suurt rõhku klikkidele ja loetavuse tõstmisele ning tõstab pigem esile negatiivseid uudiseid,” rääkis Kubits.

Osaluskohviku teemadena käisid läbi õpilasfirmad, kohaliku elu miinused ja võimalused, samuti vaimne tervis ja psühholoogiline alalhoid, juttu oli ka enesehävitusest, hinnetest ning tööelust. Kokku osales üritusel ligikaudu 120 inimest, nende seas õpilasi kogu Saaremaalt ning erinevate valdkondade eksperte.

Leiti, et kliimakriisi lahenduseks ei ole praegune suund ja häälekas kliimaneutraalsuse nõudmine, vaid muutused peavad aset leidma riigi ning Euroopa Liidu regulatsioonide tasandil. 

Teema “Kartulid ja mina” keskendus sõltuvustele ja sellele, kuidas sõltuvus tekib. Leiti, et palju sõltub inimest ümbritsevatest sõpradest ning oluline on võrgustik ja tuge pakkuvad inimesed.

Keskenduti ka LGBT, erivajadustega ja erinevatest rassidest inimeste ja veganite probleemidele. Noored pakkusid, et selliste teemade käsitlemiseks koolis võiks olla eraldi tund arutlevas vormis.

Osaluskohviku 2020 teemad

  • Astumine tööellu – ootused ja reaalsus 
  • Mina kui iseenda psühholoog 
  • Kliimakriis kui rahateenimisvahend 
  • Ajakirjandus on mõjukam kui… 
  • Õpilasfirma kui õppeprotsess 
  • Saaremaa viis miinust 
  • Mis on heade hinnete hind? 
  • Kartulid ja mina 
  • Kõik erinevad, kõik võrdsed 
  • Varia.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles