Endine abilinnapea loeb oma raha seda kaaludes

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
“PÄRAST 50. ELUAASTAT PEAKS RAHULIKUMALT VÕTMA,” nendib Illar Tenno, kes ookeanirannal toimunud kohtumisele saatejuhiga saabus valgel hobusel ratsutades.
“PÄRAST 50. ELUAASTAT PEAKS RAHULIKUMALT VÕTMA,” nendib Illar Tenno, kes ookeanirannal toimunud kohtumisele saatejuhiga saabus valgel hobusel ratsutades. Foto: ROALD JOHANSON

Saatejuht Roald Johannson otsis oma autorisaates “Roaldi retked” üles kunagise skandaalse Kuressaare abilinnapea ja lennujaama juhi Illar Tenno, kes ajab Costa Ricas kinnisvara- ja restoraniäri. 

ILLAR TENNO Kuressaare lennujaama juhatajana.
ILLAR TENNO Kuressaare lennujaama juhatajana. Foto: Mati Oolup / Oma Saar/Saarte Hääl

“Sul ei pea haridust olema. Bisnis peab olema. Pead jagama bisnist,” ütleb täna õhtul eetrisse mineva saate peategelane oma restoranis istudes. Päeva kassat mees lugema ei vaevu, vaid paneb erineva väärtusega kupüüridest koosneva paki köögikaalule ning teab oma sõnul täpselt, et rahapakis on 2500 dollarit. 

17 aastat tagasi enda sõnul skandaalide eest naise Heli ja kolme lapsega Torontosse pagenud Tenno on jõudnud otsaga Vaikse ookeani ääres asuvasse Jaco kuurortpiirkonda. Oma sõnul hakkas ta alguses lihtsalt Costa Ricas käima, kuni otsustas sinna paigale jääda. 

Talle omaselt joviaalselt räägib ta, kuidas ta vahel ratsutab, vahel teeb sporti. “Eks ta ole siin paradiis jah,” arvab tänaseni Kuressaares tegutseva tunnustatud autoõpetaja Taavo Tenno vend Illar.  

Tenno abikaasa Heli elab enamiku ajast Torontos. Ta kirjeldab Illarit kui omamoodi edasipüüdliku meest, kes oli paarkümmend aastat tagasi energiat ja tahtmist täis. See tõi kaasa konflikte ning pere otsustas Eesti tolmu jalgelt pühkida. Heli sõnul oli see ainuõige otsus.

Foto: AFP / Scanpix

Illar Tenno tunnistab ka, et skandaalid jälitasid teda liiga palju ja aeg oli võtta teine kurss. 

Saates oma kinnisvarafirma objekte näitav Tenno tõdeb, et alustada ei olnud Costa Ricas kerge, aga nüüd on ta juba edu saavutanud. 

Aastaid Reformierakonna liige olnud Tenno astus parteist välja eelmisel aastal. Enda sõnul on ta selle tegevusest eemale jäänud. Küll tunnistab ta, et valis viimastel valimistel hoopis EKRE-t. 

Mis tulevikust saab, seda Tenno oma sõnul ei tea. Kui keegi talle mõne hea pakkumise teeks, võib-olla naasekski Eestisse, kuid samas tunnistab ta, et ka praegu pole ta elul viga midagi. 

“Roaldi retked” on Kanal 2 eetris täna kell 20.

Foto: AFP / Scanpix

Mis skandaalid Tennot jälitasid?

Kuressaare töötas Illar Tenno eelmise sajandi lõpul linnavalitsuses ja Kuressaare lennujaamas ning oli sunnitud mõlemast ametist lahkuma.

Tennot süüdistati Kuressaares oma ametiseisundi ärakasutamises ja riigilt 484 526 krooni riisumises. Lisaks oli tal pahandusi kahel ametikohal töötamise ja kalli ametiauto soetamise tõttu. Politsei lõpetas uurimise kuriteo koosseisu puudumise tõttu. 

Samuti on Tenno kuulunud usu- ja lauluperekond Sõnajalgade AS-i Ämälärd nõukokku. Veel 2005. a otsis selleks ajaks juba Kanadasse kolinud perekond Tennot taga SEB Ühispank, kuna nad võlgnesid pangale 33 000 krooni.

Omaette teema oli Illar Tenno ja linnavolinik Toivo Aldi omavaheline vägikaikavedamine, mis päädis Tenno kaebusega Aldi vastu, kuna viimane olevat Tennot ja tema peret kahe aasta jooksul korduvalt vägivallaga ähvardanud, talle kere peale andnud, teda röövinud ja tagatipuks relvaga ähvardades võtnud Tennolt lubaduse, et too Saaremaa tolmu igaveseks jalgelt pühib. 

Ka see süüdistus ei leidnud politsei poolt tõestamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles