Kärpekrokodill hammustab toetusi ja investeeringuid

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
ALO HEINSALU sõnul saab vallatöötajate palku puudutavad otsused teha siis, kui on rohkem aimu tulude tegelikust vähenemisest ehk siis maikuus. 
ALO HEINSALU sõnul saab vallatöötajate palku puudutavad otsused teha siis, kui on rohkem aimu tulude tegelikust vähenemisest ehk siis maikuus. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kärbete tõttu jääb näiteks ehitamata Kuressaare Vanalinna kooli staadion, 12 asula tänavavalgustus, kaob enamik toetustest, sealhulgas kaasav eelarve. Vallaametnike palkade kallale veel ei minda. 

Saaremaa vallas nähakse ette tulumaksu 10% vähenemist summas 2,6 miljonit eurot. Seetõttu saadetakse vallavolikogule lisaeelarve, kus on püütud juba esimesi kärpeid teha. Laias laastus vähendatakse kulusid igal pool. 

Tegevuskuludest satuvad kõige suurema löögi alla erinevad tegevus- ja projektitoetused kokku 260 980 euro suuruses summas. 189 000 võrra vähendatakse remondifonde ning mõnekümne tuhande euro kaupa haugatakse siit ja sealt. 

Investeeringute poolelt võetakse kõige suurem summa Vanalinna kooli staadioni uuendamiselt: üle 300 000 euro. Kaasavast eelarvest saab näpistada 98 000 ja 12 asula tänavavalgustuselt 254 000 eurot. Kuressaare kunstmurustaadion jääb esialgu ilma tribüünist ning rajamata jääb ka suure lärmiga aetud polaaruurija Bellingshauseni ausammas. 

Saaremaa vallavalitsuse tugiteenuste osakonna juhataja Alo Heinsalu kommenteeris, et samas ei ole täna veel teada tulude tegelik vähenemine, samuti riigipoolse toetuse täpne suurus. Nende summade teadasaamisel muutub lisaeelarve maikuus toimuvaks II lugemiseks kindlasti. 

Mis puutub erinevatesse spekulatsioonidesse, mille kohaselt müüakse miinuse täitmiseks maha Kuressaare Soojus, siis Heinsalu kinnitas, et müügiprotsess on praegu peatatud. Kuigi lisaeelarves pole sees valla töötajate palkade kärpimist, Heinsalu nende kärpimist ei välistanud ega ka kinnitanud. 

Vallavolikogu opositsioonilise Saarlase valimisliidu juht Vello Runthal on oma sõnul isiklikult seda meelt, et püksirihma tõmmatakse koomale liialt vähe. Tema sõnul saab alati rohkem. Runthal leiab, et kärpida tuleks ka palku ja seda astmeliselt: kõrgemapalgalistel näiteks 25% ja kõige madalamal astmel olevatel töötajatel võiks kärbe kasvõi olemata olla. Kindlasti ei tohiks palka vähendada eesliinil olijatel nagu näiteks sotsiaaltöötajatel. Kokku tuleks tõmmata esinduskulusid ja kõikvõimalikke soodustusi. 

Vallavolikogu istung toimub 30. aprillil.

Lisaeelarve kärped ei ole piisavad

Tuleks oluliselt teha veel kärpeid – kõigepealt majanduskuludes. Tuleks kaaluda, kas tehtavate kulutuste raha jääb Saaremaale või viime selle raha mandrile. 

Esmajoones tuleb kärpida kulutusi, mida ei ole nii väga vaja ja mis ei mõjuta Saaremaa majandust. Valla rahaga on vaja turgutada Saaremaa ettevõtlust, et oleks tööd erasektoril. Sest erasektor peab ju vallaametnikke üleval ning kui suudame meie turismisektori, hotellid, restoranid jms päästa, siis saame ka tulevikus hästi elada. 

Nii et kokku tuleb hoida vallal, aga ikka kaaludes, et raha (kulud) ei läheks Saaremaalt välja. Et me koos kriisis ellu jääksime, mitte ei nuumaks teisi, ise vireledes.

Vello Runthal, Valimisliit Saarlane

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles