Tänasest tohivad saarte elanikud taas sõita mandrile ja tagasi

Saarte Hääl
Copy
Teetööde ala ulatub Kuivastust kuni Liivani välja
Teetööde ala ulatub Kuivastust kuni Liivani välja Foto: Siim Metsmaa / Saarte Hääl

See tähendab, et Saaremaa, Muhumaa, Hiiumaa, Vormsi, Kihnu, Ruhnu ja Manija saare ning mandri vahel võivad vabalt liikuda inimesed, kellel on sellel saarel rahvastikuregistri järgi alaline elukoht. 

Samuti saavad saare vahet vabalt liikuda need, kellel on siin näiteks suvekodu. Nendega koos võivad sõita lähemad pereliikmed - eelkõige abikaasa, elukaaslane, vennad-õed, lapsed, vanemad, vanavanemad.

Kui oma Saaremaal olevasse elukohta naaseb inimene puhkusereisilt välisriigis, tuleb tal viibida 14 päeva oma elukohas.

Saartelt mandrile ja tagasi liikumise piirang jääb kehtima inimestele, kes on nakatunud koroonaviirusega, ja nendega koos elavatele või samas elukohas püsivalt viibivatele inimestele.

Alates 4. maist jääb kehtima ainult politsei antavate lubade süsteem (Saaremaa vald enam lube ei väljasta):

omavalitsuse lubade süsteemi asemel hakkab kehtima rahvastikuregistripõhine süsteem,

kehtib edasi Politsei- ja Piirivalveameti õigus teha erandeid ning

kehtivad ka eriolukorra juhi korralduses olevad teatud erandid.

Saarte ja mandri vahelist liikumist hakatakse lubama samm-sammult, et ära hoida uue viirusepuhangu teke. Kui see viirusepuhang aga tekib, võib valitsus otsust muuta.

Erandina on saare ja mandri vahel lubatud liikuda järgmistel juhtudel: 

Näiteks kui arsti või kiirabibrigaadi liikme otsusel on vajalik inimese toimetamine mandrile. Kui puuduvad haigusnähud, saavad loa liikumiseks ka need inimesed, kes veavad saarele tooraineid ja kaupu ning ka need, kes viivad Saaremaal toodetud kaupu mandrile. Samuti haigustunnusteta inimesed, kes soovivad minna saarel asuvasse elukohta ning ka juhul, kui on olemas politseiametniku otsus, millega on lubatud liikuda saarele või sealt ära. Erandina on lubatud ka terved inimesed, kes tulevad osutama tervishoiu- või muud elutähtsat teenust. Samuti need, kes veavad saarelt meditsiinilisi proove. Vabalt saavad liikuda ka saare ja mandri vahet sõitva ühistranspordi juhid ning inimesed, kes soovivad osaleda lähisugulase matustel.

Samuti on töö pärast on lubatud tulla saarele, kuid tagasi mandrile saab minna alles liikumispiirangu tühistamisel.

Lähikokkupuute vältimiseks peavad sõitjad jääma parvlaeva lahtisel autotekil autosse või bussi.

Eriluba on võimalik taotleda Politsei- ja Piirivalveametilt. Erandi lubamine jääb politseiametniku otsustada. Selleks tuleb esitada põhjendatud taotlus e-posti aadressil ppa@politsei.ee. Kui taotlus rahuldatakse, tehakse andmebaasi selle kohta märge, mis on patrullile näha. Loa saamisest antakse teada ka inimesele endale.

Alates 18. maist tohivad saarte ja mandri vahel vabalt liikuda ka kõik teised, välja arvatud need, kes on nakatunud koroonaviirusega, ja nendega koos elavad või samas elukohas püsivalt viibivad inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles