Saartega on ennast sidunud sadu uusi inimesi

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Politsei Kuivastus.
Politsei Kuivastus. Foto: Siim Metsmaa / Saarte Hääl

Lihtsustamaks Saare- ja Muhumaale liikumist, märkis aprillis rahvastikuregistris oma elukohaks saared paarsada uut inimest. Enne eile alanud lihtsustatud ülesõitu käis massiline lisa-aadresside märkimine. 

Perioodil märtsist maini on Saare maakonna rahvaarv kasvanud 150 inimese võrra. Suur osa neist on ennast 14. märtsist kehtinud liikumispiirangute ajel registrijärgselt Saaremaa, Muhu või Ruhnu valla elanikuks märkinud.

Suurem registriandmete muutmine algas siis, kui 14. märtsist võisid saartele pääseda ainult siinsed elanikud. Sedagi tingimusel, et saartele tulnu jääb siia eritingimuste muutmiseni, mis jõudis osaliselt kätte eile.

Siseministeeriumi andmetel oli rahvaarvu muutus märtsist maini Saaremaa vallas 31 378 inimeselt 31 498 inimesele. Muhu vallas olid vastavad arvud 1932 ja 1960 ning Ruhnus 151 ja 153.  Saaremaa vallavalitsuse perekonnaseisuametniku Avo Levisto antud andmed näitavad ilmekalt registriandmete muutumist eriolukorra tõttu: märtsis tuli Saare maakonda 138 inimest ja lahkus 87 ning aprillis olid need arvud 157 ja 29.

Omaette teema on rahvastikuregistris lisa-aadressi määramine. Siseministeeriumi kommunikatsiooninõunik Kristi Ringmets ütles, et lisa-aadressil on mõte siis, kui inimesel on mitu elukohta ning ühe neist määrab ta põhiliseks ja teised lisaks. Nii saab riik vajadusel inimesega kontakti mitmest kohast.

Olulist rolli hakkas lisa-aadress mängima alates eilsest, kuna need, kel oli see märgitud Saare maakonda, saavad võimaluse püsielanikega võrdselt üle Suure väina sõita.

Avo Levisto ütles, et siseministeeriumi andmetel märkis Saare maakonna oma lisa-aadressiks aprillis (kuni 29.04 – toim) 485 inimest. Nendest 250 tegi seda kahe viimase päeva jooksul ehk pärast seda, kui valitsuskomisjon oli teatanud liikumispiirangute leevenemisest.

Eilsest lõppes omavalitsuste poolt eelmisel nädalal jagatud erilubade andmine ning see läks taas politsei- ja piirivalveameti kätte.

Kuni 18. maini, mis eeldatavasti kaotatakse igasugused liikumispiirangud, kontrollib politsei jätkuvalt saartele sisenemise õigust. Lisaks Saare maakonna elanikele ja lisa-aadressi omanikele saab saartele politsei- ja piirivalveameti erilubadega ning juhul, kui on vaja Saaremaale tööle tulla. Viimasel puhul enne 18. maid tagasi siiski ei saa.

Kes saab saartele

Alates eilsest saavad Saaremaa, Muhu, Hiiumaa, Vormsi, Kihnu, Ruhnu ja Manija saare ning mandri vahet vabalt liikuda inimesed, kellel on saarel rahvastikuregistri järgi alaline elukoht või sinna registreeritud lisa-aadress või püsiv viibimisaadress. Nendega koos võivad liikuda ka lähemad pereliikmed. Lähema pereliikme all mõeldakse abikaasat, elukaaslast, vendi-õdesid, lapsi, vanemaid ja vanavanemaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles