MAA ELU ⟩ Külmaõrn talioder otsib kohta saarlaste põldudel

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
LOOTUSTANDEV: Toomas Tänava talioder Veerikul talvitus sel aastal paremini kui eales varem, nüüd jääb loota, et põud liiga ei tee.
LOOTUSTANDEV: Toomas Tänava talioder Veerikul talvitus sel aastal paremini kui eales varem, nüüd jääb loota, et põud liiga ei tee. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Möödunud sügisel külvasid Saaremaa viljakasvatajad maha varasemast rohkem taliotra, mis võib tulevikus kujuneda saarel oluliseks teraviljakultuuriks.

Esmakordselt aastatuhande esimestel aastatel Saaremaa maamulda pandud taliodra külvipind piirdus kuni viimase ajani mõne kuni mõnekümne hektariga. Märk trendi muutumisest ilmutas end  2018. aastal, kui külvipind suurenes 109 hektarile. Möödunud sügisel pandi taliotra Saaremaal maha juba 306 hektarile. Eestis tervikuna kasvas taliodra külvipind 2018. ja 2019. aasta võrdluses samuti märkimisväärselt – 7734 hektarilt 17 161 hektarile.

Suurimate kogemustega taliodra kasvatajaks Saaremaal saab pidada Kuiste küla põllumeest Toomas Tänavat, kes esimest korda katsetas selle kultuuriga üle kümne aasta tagasi. Täpset aastanumbrit Tänav peast isegi ei mäleta, aga juhtus see ajal, kui Kuiste külas koristati saaki veel Niva kombainiga. Samal ajal ootas Tänaval koristamist üks maakonna esimestest talirapsisaakidest. Juuli keskpaigaks oli noorel põllumehel tänu varastele kultuuridele kolmandik saagist juba salves, samal ajal kui naabrimehed alles kombaine sättisid. Paarikümnel hektaril kasvanud 'Tilia' sort andis keskmiseks saagikuseks 3,6 tonni, mis Tänava tolle aja suviviljasaakidega võrreldes oli väga hea. "Täna pole need enam mingid numbrid, aga siis olid," rääkis viljakasvataja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles