Kohus kriipsutas Jaan Palu karistusest kaks aastat maha

Kristina Õun
, Reporter
Copy
MAKSIMAALSET EI TULNUD: Ehkki prokurör küsis Jaan Palule tapmise eest 15 aasta pikkust karistust, määrati talle aastaid 13.
MAKSIMAALSET EI TULNUD: Ehkki prokurör küsis Jaan Palule tapmise eest 15 aasta pikkust karistust, määrati talle aastaid 13. Foto: Maanus Masing

Maakohus lähtus tapmise eest Jaan Palule 15-aastast vanglakaristust määrates liialt emotsioonidest, leidis ringkonnakohus ja jättis mehe vangi 13 aastaks.

“Jaan Palu pälvis kindlasti oma tegudega palju tähelepanu sellises suhteliselt väikeses ja rahulikus kohas, nagu seda on Kuressaare linn, ning need sündmused mõjutasid ka olulisel määral kohalike turvatunnet,” kirjutasid kohtunikud Julia Katškovskaja, Ivi Kesküla ja Meelika Aava esmaspäeval avaldatud Tallinna ringkonnakohtu otsuses. Kohtunikud lisasid, et see asjaolu on mõjutanud ka karistuse mõistmist Palule kahe vägivallakuriteo eest

Poolteist aastat juba istunud 

Pärnu maakohus määras 23. aprillil Palule 15 aasta pikkuse vangistuse, mida küsis ka ringkonnaprokurör Rainer Amur. See oli maksimaalne karistus, mida seadus võimaldas. Juhul kui ringkonnakohtu määratud karistus jõusse jääb, tuleb Palul istuda trellida taga veel 11 ja pool aastat, sest poolteist aastat on ta kohtuotsust oodates juba vanglas olnud.

Jaan Palu sai süüdistuse neljas kuriteoepisoodis, millest rängim on Sulev Kallavuse tapmine 2018. aasta 8. detsembril Kuressaares Torni tänaval ööklubi Royal Gentlemen`s Club juures. Tapmine leidis aset vahetult pärast seda, kui Palu oli tekitanud kesklinnas eluohtlikke noavigastusi Kodulinna lokaalis pidutsenud mehele.

Tallinna ringkonnakohus märkis, et Palu kuritegude puhul suurendab süüd noa kasutamine mõlema episoodi puhul. Noa kasutamine on süü suurust näitav faktor. Seetõttu määras ringkonnakohus sanktsiooni keskmäärast veidi suurema – 11-aastase vangistuse, kirjutasid kohtunikud otsuses.

Lisaks kuulus süüdistuste nimekirja suures koguses narkootikumide ja laskemoona ebaseaduslik käitlemine, mille eest lisandus kaks aastat vanglat.

Lokaali ees pussitamises kannatada saanud mehele varalise kahju väljamõistmise osas leidis ringkonnakohus, et kannatanule on töövõimetushüvitisena makstud kokku 308 eurot, mida tuleb lugeda kui kasu, mis tuleb kahjuhüvitisest maha arvestada.

Seetõttu mõisteti Jaan Palult kannatanu kasuks välja 2926,84 eurot varasema 3234,84 euro asemel. Siiski tuleb Palul maakohtu otsuse järgi maksta ligi 65 000 eurot kannatanutele, kaitsjale ja menetluskuludeks.

Lääne ringkonnaprokuratuuri süüdistuse kohaselt ründas Palu 2018. aasta 8. detsembri öösel kella kahe paiku öösel narkootikumide ja alkoholi mõju all olles esmalt pudeliga, seejärel käte ja jalgadega ning lõpuks noaga meest, kes seisis tänaval Kodulinna lokaali ees, põhjustades kannatanule eluohtlikke vigastusi.

Sõnelusest sai tapmine

Umbes 20 minutit hiljem tekkis Jaan Palul Royal Gentlemen’s Club’i akna lõhkumise pärast sõnelus klubi omanikuga. Kui omaniku abikaasa püüdis konflikti lahendada, ründas süüdistatav teda esmalt rusika ning seejärel noaga. Kannatanu suri saadud vigastustesse sealsamas.

Prokuratuur heitis süüdistatavale ette ka suures koguses narkootikumide ja laskemoona ebaseaduslikku käitlemist. 2018. aasta 23. septembril kontrollis politseipatrull Tallinnas pargitud sõidukit, mille juhikohal istus narkojoobe tunnustega mees. See mees oli süüdistatav ning tema autost leiti GHB-d ja metamfetamiini niisuguses koguses, millest piisanuks narkojoobe tekitamiseks ligi 40 inimesele.

Peale selle leiti autost üle 200 tulirelva padruni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles