Avati mälestuskivi langenud metsavendadele

Tõnu Veldre
Copy
Mati Vendel ja Heino Kallas mälestuskivi avamisel Luulupel.
Mati Vendel ja Heino Kallas mälestuskivi avamisel Luulupel. Foto: Saaremaa Muinsuskaitse Selts

15. augustil avati Luulupe küla keskel mälestuskivi neljale metsavennale. Lähedal asuvas soos 12. augustil 1950. aastal toimunud lahingus langesid Elmar Ilp, Redese Toomson ja Feliks Vahter. Kolm aastat hiljem, 12. mail 1953 tapeti metsavend Aleksander Tuuling. 

Tegemist on juba viienda mälestuspaigaga Saaremaal, mis pühendatud metsavendadele. Kuid tänu salga legendaarsele juhile Elmar Ilbile ei jäta seekordne kivi enamikku saarlastest ükskõikseks. Sarnaselt 1919. aasta Upa mässuga jagunevad arvamused ka siin mustvalgelt kaheks: Ilp ja tema salk olid kas kangelased või bandiidid. Muud võimalust ei ole.

Kõige neutraalsemalt võttis küsimuse kokku Kaitseliidu Saaremaa maleva endine pealik Kristjan Moora, kes ütles: "Nii juhtub, kui vaenlasele õigel ajal, relv käes, vastu ei astuta. 1950-ndaks aastaks oli Saaremaal välja kujunenud teatud olukord. Ja selles olukorras metsavennad tegutsesid. Kuidas konkreetne inimene selles olukorras reageeris, sõltus ainuüksi temast."

Saaremaa vabadusvõitlejate ühingu juhatuse liige ja mälestuskivi paigaldamise idee autor Mati Vendel sooviks, et lähiajal pandaks mälestuskivid veel Reeküla ja Haeska kanti, kus oli samuti aktiivne vastupanuliikumise tegevus. 

Raha mälestuskivi paigaldamiseks saadi annetustest ja erinevatest toetustest. Mälestuskivi ümbruse eest hoolitsemise on lubanud enda peale võtta kohalikud kodutütred ja noorkotkad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles