ARVUDE KEELES ⟩ Teema, mida peljatakse kui tuld – kui palju maksab matus?

Karoliina Tammel
Copy
IGAVESE ELU SÜMBOL: Lillekoja juhataja Gairi Pruul selgitab, et pärg peab jooksma päripäeva, täpselt nõnda lillepoe töötaja Gerli Rooda oksi ka seab.
IGAVESE ELU SÜMBOL: Lillekoja juhataja Gairi Pruul selgitab, et pärg peab jooksma päripäeva, täpselt nõnda lillepoe töötaja Gerli Rooda oksi ka seab. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Sageli jääb matuste ja surmaga seonduv paksu katteloori alla – me pole harjunud sellest kuigi valjusti rääkima. Pahatihti matuseid suisa kardetakse, ehkki see on ju sama loomulik osa elust kui uue inimese sünd.

Peab tõdema, et kui tahta väärikalt maamulda sängitatud saada, tuleb lähedastel välja käia üsna kopsakas summa. Samas on ka säästlikumaid variante, kuidas lahkunut soliidselt mälestada. 

Saare Matusebüroo juhatuse liikme Helju Välissoni sõnul on kõige kallim variant klassikalised täismatused – kirstumatus koos jumalateenistuse ja hauakaevamisega. Saare Matusebüroos algavad täispuidust puusärgi hinnad 390 eurost, veidi odavamad on tekstiiliga kaetud puusärgid, mille hind algab 160 eurost. Hauakaevamise hind on sõltuvalt asukohast 190–210 eurot. Haua mullaga katmine maksab veel 80 eurot. Graniidist hauakivi hinnad algavad matusebüroos 105 eurost. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles