Abivallavanem Linde õigustab teetööde segadust "andmelekkega" (2)

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Piila küla elanik Maie Pinnat ütleb, et pesupäeva tuleb hoolega valida ja vaadata, kustpoolt tuul puhub ja kas traktorid on põllu peal.
Piila küla elanik Maie Pinnat ütleb, et pesupäeva tuleb hoolega valida ja vaadata, kustpoolt tuul puhub ja kas traktorid on põllu peal. Foto: Siim Metsmaa / Saarte Hääl

Eikla piirkonna külade selts heidab Saaremaa vallale ette ebapädevust ja võhiklikkust, mille tõttu jäid sealsed külateed ilma lubatud mustkattest. Vald toob segaduse põhjuseks lehte lekitatud aegunud andmed.

Kevadel, kui riigi lisaeelarvest anti Saaremaa teede jaoks 1,42 miljonit eurot lisaraha, pidi selle eest saama kauaoodatud mustkatte ka Eikla–Piila tee 1544 meetri pikkune lõik ja Õha–Piila tee 700-meetrine lõik. Info mustkatte alla minevate teelõikude kohta said elanikud Saarte Hääles 2. juunil ilmunud artiklist, kuhu oli lisatud teede nimekiri ja link asjakohase graafikaga.

Suur oli Piila ja Õha rahva pettumus, kui lubatud 2,2 kilomeetrist sai  augusti keskel lõppenud teetööde käigus mustkatte vaid umbes 500- meetrine jupp Keskvere külas, kus elab alaliselt kaks peret. Samas jäid katteta teelõigud, mille ääres elab kokku 17 majapidamist.

«See on mõnitamine, meie jaoks täiesti arusaamatu,» ütles Saarte Häälele Piila ja Õha külade esindaja Marina Saukonen, pidades silmas asjaolu, et vald kandis hoolt paari pere eest, kuid jättis suurema osa külarahvast jätkuvalt tolmu ja pori meelevalda. Piirkonna elanike sõnul tolmavad külateed kuiva ajaga hullusti, märjal ajal muutuvad aga poriseks ja auklikuks.

Kui Saukonen vallavalitsuselt aru päris, miks nimekirjas olnud teelõigud mustkatteta jäid, sai ta piirkonna teedespetsialistilt Toomas Raunilt vastuseks, et ajalehte (Saarte Hääl) sattusid teetööde kohta ebatäpsed andmed ja et sel aastal rohkem teetöid ette nähtud pole. «Loodetavasti saame tolmuvabade katete ehitust teie piirkonnas jätkata edaspidi,» andis teedespetsialist lootust.

Kohalike elanike jaoks jäi vallaametniku vastus pealiskaudseks ja mitteveenvaks.

Kohalike elanike jaoks jäi vallaametniku vastus pealiskaudseks ja mitteveenvaks. Sel nädalal saatis Eikla piirkonna külade selts vallavanem Mikk Tuisule rea teravas toonis küsimusi. Näiteks tahetakse teada, kuidas sattusid ajalehte ebatäpsed andmed ja kuidas on võimalik, et seda eksimust mitte keegi vastavas osakonnas ei märganud. Ka küsivad inimesed vallavanemalt, kes kujunenud olukorra eest vastutab. «Kas ka Teie möönate, et käesoleva olukorrani viinud ebapädev tegutsemine viitab riigi raha mitteotstarbekale kasutamisele, piirkonna olukorra puudulikule tundmisele ning ametnike võhiklikkusele?» seisab kirjas.

Saarte Hääl püüdis neljapäeval vallavanem Mikk Tuisult juhtunu kohta selgust saada. Seepeale sai ajaleht abivallavanem Jüri Lindelt vastuse, et Saarte Häälde lekkinud nimekiri oli teespetsialistide tööversioon. «Seda ma ei oska kahjuks kommenteerida, kust või kuidas on Saarte Hääl saanud nimetatud tööversiooni. Selle avaldamine on igal juhul kahetsusväärne,» märkis Linde. Tööversioon on alati mahukam kui reaalselt tehtavate tööde nimikiri, sest tööd saab teha nii palju, kui selleks vahendeid jagub.

Mingit tööversiooni lekitamist nagu Tuisu juhitud vallavalitsus praegu näidata püüab, ei toimunud.

Saarte Hääle tegevtoimetaja Andres Sepa sõnul saatis talle 2. juunil ilmunud teetööde nimekirja nüüdne vallavanem, tollal viimaseid päevi valla majandus- ja haldusosakonna juhatajana töötanud Mikk Tuisk. Mingit tööversiooni lekitamist nagu Tuisu juhitud vallavalitsus praegu näidata püüab, ei toimunud. Teede nimekiri ja osakonnajuhataja kommentaar jõudis ajalehte vallavalitsuse meedia peaspetsialisti Merike Pitka vahendusel. 26. mail ajalehele saadetud andmete juurde oli Tuisk lisanud ka optimistliku kommentaari: «Siin on lisarahastuse objektid kaardil. Lähme riburada hangetega välja ja loodame, et saame nad kõik tehtud.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles