MAAILM Ta kartis pomme, suri aga jääkirve hoobist pähe

Urmas Kiil
Copy
VIIMNE FOTO: Hüvastijätt Lev Trotskiga (1879–1940), kellest 80 aastat tagasi sai Kremli võimukandjate järjekordne ohver.
VIIMNE FOTO: Hüvastijätt Lev Trotskiga (1879–1940), kellest 80 aastat tagasi sai Kremli võimukandjate järjekordne ohver. Foto: welt.de

Lev Trotski teadis hästi, et ka pärast Nõukogude Liidust väljasaatmist ei jäta Jossif Stalin teda rahule. Oma maja Méxicos muutis ta tõeliseks valvetornidega kindluseks. Mõrtsukal polnud aga vajagi eriti kavaldada ja nuputada, kuidas majja sisse pääseda – Trotski ise kutsus ta oma koju.

Veidi enam kui nädal tagasi möödus täpselt 80 aastat ajaloo ühest skandaalsemast atentaadist – kommunistliku Venemaa ja Nõukogude Liidu rajaja Lev Trotski tapmisest. Pikema artikli aastakümnete tagustest sündmustest avaldas sel nädalal Saksamaa üks juhtivaid ajalehti Die Welt. 

Pärast Vladimir Lenini surma 1924. aasta jaanuaris puhkes Nõukogude Liidus terav võimuvõitlus, kus peamised rivaalid olid Lev Trotski ja Jossif Stalin. Tulnud võitjaks, jälitas Stalin oma vaenlast kogu maailmas. Lõpuks õnnestus tal Trotski Mehhikosse suruda. Seal elas Trotski alguses üle palgamõrtsukate rünnaku, lõpuks saadeti tema juurde aga Nõukogude salaagent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles