Keskkonnaamet materdab uute sadamate plaani

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Abaja sadamapaik
Abaja sadamapaik Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Keskkonnaamet laidab maha sadamate ehitamise kaitsealustesse paikadesse Abajale, Undvale ja Säärele, mida võimaldab praegu koostamisel olev Saaremaa valla üldplaneering.

Kolm kuud Saaremaa valla üldplaneeringu eskiislahendust ja keskkonnamõju strateegilise hindamise aruannet vaaginud keskkonnaamet esitas teisipäeval planeeringu kohta arvukalt kriitilisi märkusi ja ettepanekuid.

Keskkonnaamet ei ole rahul, et üldplaneering võimaldab kaitsealadel asuvate vähekasutatavate lautrikohade ümberehitamist sadamateks ja seeläbi ka ehituskeeluvööndi vähendamist. Amet leiab, et kui ehituskeeluvööndit soovitakse vähendada kaitstaval alal kohas, kus esinevad kaitse-eesmärgiks olevad liigid ja kooslused, siis see võimalik ei ole.

Abaja külla uue sadama rajamine ei ole keskkonnaameti hinnangul põhjendatud ja võib kahjustada Vilsandi rahvuspargi kaitse-eesmärke. Täpsemalt saab midagi öelda siis, kui esitatakse arendusplaan. Praegu asub Abaja külas lauter ja seal arendatakse puhkekohta.  Abajast vaid mõni kilomeeter eemal on suur Papissaare sadam, mille Saarte Liinid korda teeb. Piirkonnas asub ka endine suur Jaagarahu sadam.

Rahul ei ole keskkonnaamet ka üldplaneeringu eelnõusse jäetud võimalusega rajada uus sadam  Undva külla Tagamõisa hoiualale. Undvas asub praegu vähekasutatav lautrikoht, kus rahvas toimetab enamasti vaid suvel ja inimmõju loodusväärtustele pole märkimisväärne. Seevastu uue sadamakoha rajamine sellele alale võib kahjustada Tagamõisa hoiuala kaitse-eesmärke.

Kui Abaja ja Undva sadamaehituse puhul jätab keskkonnaamet otsad lahtiseks ning jääb ootama täpsemaid tegevuskavasid, siis Sääre sadama puhul amet võimalust ei näe. Sääre uus sadamakoht tuleb valla üldplaneeringu kohaselt Sääre looduskaitseala sihtkaitsevööndisse. 

Keskkonnaameti hinnangul on juba praeguses etapis selge, et sinna ei ole võimalik sadamat rajada, sest selle välistab kehtiv range sihtkaitsevööndi kaitsekord. Alal asub kaiga lautrikoht, mida kaitsekord võimaldab ka rekonstrueerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles