Vald hakkab Sõrve säärele hankima ülitäpse lähteülesandega ehitist (1)

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Sääre tuletorni tehnohoone visand
Sääre tuletorni tehnohoone visand Foto: Saaremaa vallavalitsus

Saaremaa vallavalitsus läheb Sääre tuletorni tehnohoone projekteerimis- ja ehitushankesse lähteülesandega, kus on märgitud isegi kruvide värvitoon ja põrandaliistu kõrgus. 

Sõrve säärel asuv vana ja lagunenud tehnohoone peaks saame täieliku uuenduse, juurdeehitise ning hoone kõrvale peaksid kerkima kioskid suveniiride müümiseks. 

Foto: Saaremaa vallavalitsus

Kuigi hankelt oodatakse ka arhitektuurset lahendust, on lähteülesanne valla poolt antud ülima täpsusega ehk siis sisuliselt on hoone arhitektuurne lahendus jooniste ja selgitustena valmis tehtud. Kirjas on isegi, mis värvi peaksid olema kruvid. “Vineeri kinnitus kuldse tooniga kruvidega sirgjooneliste lõikudena, aga kaootiliste reavahedega,” seisab lähteülesandes. 

See pole esimene kord, kus vald korraldab hanke justkui hoone arhitektuurse lahenduse saamiseks, kuid tegelikult peab see vastama vallaarhitekti täpsele visioonile. Sellise olukorra sobimatusele on juhtinud tähelepanu mitmed Saaremaa arhitektid. Eilegi ütles kunagine Kuressaare linnaarhitekt Lilian Hansar, et tema meelest ei ole see õige, kui vallaarhitekt lahendusi ette joonistab, kuid lisas, et ehk on tema liialt vanamoodne.

Vallaarhitekt Mark Grimitliht ütles, et tegemist ei ole arhitektuurikonkursiga, vaid projekteerimis-ehitushankega. Sama meelt on ka vallavanem Mikk Tuisk, kelle sõnutsi mängib selle projekti puhul rolli ka ajafaktor. Nimelt on plaanis kasutada toetusi ning seega ei jõuaks teha arhitektuurikonkurssi  ja seejärel veel projekteerimis-ehitushanget. 

Sääre tehnohoone jaoks on valla eelarves ette nähtud järgmisel aastal 150 000 eurot, kuid tuleb leida ka kaasrahastus samas summas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles