1000 õpilasega kooli esindus: praeguse info pealt ei saa erihooldekodu heaks kiita

Andres Sepp
, Saarte Hääle tegevtoimetaja
Copy
ÜMBRUSKONNA ELANIKUD lubavad maja vastu võidelda kohtu kaudu.
ÜMBRUSKONNA ELANIKUD lubavad maja vastu võidelda kohtu kaudu. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

"Kuni kogukonnal on vastamata küsimusi, ei saa sellise asutuse rajamist kooli ja jalgpalli treeningplatsi vahetusse lähedusse heaks kiita." Sellise sõnumiga ühehäälse pöördumise saatis Kuressaare gümnaasiumi hoolekogu Saaremaa vallavalitsusele.

Varem on oma häälekat vastuseisu Sirge tänava kinnistule erihooldekodu rajamisele  üles näidanud piirkonna elanikud. 131 allkirjaga pöördumine oli valla jaoks nagu hane selga vesi. Septembri lõpul lubas vallavolikogu Saaremaa vallale kuuluvad kinnistud 56 000 euro eest AS Hoolekandeteenustele müüa.

Laste koolitee

Sirge 1 krundile plaanitav kahekorruseline nelja korteriga maja on mõeldud Saaremaa erivajadustega inimestele. Igas korteris hakkaks elama kuus inimest.

Kuressaare gümnaasiumi hoolekogu arutas teemat eelmisel nädalal. Koosolekul räägiti, et Sirge tänava piirkond on lasterohke ja sealtkaudu käivad trennis ja koolis ka Marientali, Kudjape ja Lilleküla lapsed.

Murekohana toodi välja, et hooldekodu kliendid võivad päevasel ajal iseseisvalt ringi liikuda, nende tegutsemine on süüdimatu (eriti kui rohud võtmata, neid sundida ei saa). "Valla vastused on üldised, rõhutatakse, et hoolekande teenusel olevatel inimestel on ka õigused," seisab arutelu kokkuvõtvas protokollis.

Kuressaare ametikoolis sotsiaalpedagoogina töötav Piia Prei tõi välja ka mure klientide endi pärast, sest 1000 koolilapse hulgast leiab kindlasti neid, kelle käitumine ei ole piisavalt küps. Ja veel: klientide juhuslik eksimine koolimajja võib raskendada sealsete töötajate igapäevatööd pidevalt.

Vald ei kaasa

Hoolekogu esimehe Maris Rebeli allkirjaga pöördumises vallavalitsuse ja Hoolekandeteenuste poole palutakse esmalt kohtumist hooldekodu rajajatega: "Leiame, et üle tuhande õpilasega kooli perest ei tohiks selgitusteta mööda minna."

Rebel lisas, et olukorras, kus KG hoolekogu ja KG juhtkonda ei ole kaasatud hooldekodu rajamisest tingitud mõjude hindamisse ja arutellu, ei saa nad vallavalitsuse plaaniga nõustuda.

Saarte Hääl küsis eile ka vallavalitsusest, millised on nende võimalused kogukonnaga arvestamiseks olukorras, kus volikogu on juba otsustanud kinnistu võõrandada. Kommentaaripalvele ei olnud eile võimalik vastata, kuna teema olevat veel väga värske. Nii teatas valla kommunikatsiooni peaspetsialist Valmar Kass.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles