Muuseum valmistab ette uut ekspositsiooni

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Saaremaa Muuseumi haldusjuht Tõnu Sepp.
Saaremaa Muuseumi haldusjuht Tõnu Sepp. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaa muuseum otsib hankega Kuressaare lossi ehitus-arhitektuurilise projekti koostajat, mis on üks samm kauaoodatud uue ekspositsiooni suunas.

Muuseumi ekspositsiooni projektijuht Tõnu Sepp märkis, et tegu on põhimõtteliselt lossi remondiprojekti hankega. Projektlahendust otsitakse muu hulgas pööningukorruse väljaehitamiseks, kuhu saab ekspositsioonipinda laiendada, vee- ja kanalisatsioonisüsteemide mõningaseks kaasajastamiseks, aga ka majasisese küttesüsteemi ning kogu elektri- ja nõrkvooluvõrgu täielikuks uuendamiseks. Lossis puudub praegu ka ventilatsioon ja remondi käigus nähakse ette 3. ja 4. korrusele kliimaseadmete paigaldamine. Sisehoovi kavandatakse aga 3. korrusele viivat lifti ja 3. korruselt 7. korrusele liikumiseks plaanitakse paigaldada liftitüüpi tõstuk, kuhu mahuvad ratastool ja saatja. 

Sepp ütles, et remondiprojektiks on muuseumil summad olemas, kuid ehituseks, mis võiks alata juba tuleval suvel, tuleb hakata raha erinevatest allikatest taotlema. Selleks, et taotluste tarbeks mingeid kalkulatsioone teha, on projekt hädavajalik, lausus ta.

Muinsuskaitseamet on alustanud “Muuseumide kiirendi” taotlusvoorudega, kust muuseum loodab 2021. aastal saada toetust püsiekspositsiooni uuendamiseks, täpsemalt ekspositsiooni projekteerimiseks. Ehituseks rahalist katet praegu veel pole. Muuseumi uuendamine on Kahni keskuse kõrval esitatud ka riigikogu kultuurikomisjonile riiklikult tähtsate kultuuriobjektide rahastamise nimistusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles