Hoolekandeteenused: Sirge tänava maja valmib septembris

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
LEIDKE SOBIVAM KOHT! Koosolekul sõna võtnud lapsevanem Mark Leiner leiab, et kooli lähedale ja tiheda liiklusega tee äärde erivajadustega inimeste elamut ehitama ei peaks.
LEIDKE SOBIVAM KOHT! Koosolekul sõna võtnud lapsevanem Mark Leiner leiab, et kooli lähedale ja tiheda liiklusega tee äärde erivajadustega inimeste elamut ehitama ei peaks. Foto: Saarte Hääl / Siim Metsmaa

Nii Kuressaarde erivajadustega inimestele elamut kavandava AS-i Hoolekandeteenused esindajad kui ka selle plaani vastased jäid ka pärast üksteise ärakuulamist oma seisukohtade juurde. Eilsest kuuluvad kaks kinnistut Sirgel tänaval Hoolekandeteenustele. 

Neljapäeva õhtul kogunes Saaremaa vallavalitsuse Tallinna tänava maja saali AS-i Hoolekandeteenused ja vallavalitsuse esindajatega kohtuma paarkümmend linlast – Sirge 8 kinnistule plaanitava elamu naabruskonnas elavad lapsevanemad ja Kuressaare gümnaasiumi hoolekogu esindajad.

Hoolekandeteenuste kinnisvaradirektori Karl Männi sõnul asuks nelja korteriga kahekorruselisse majja elama 24 psüühilise erivajadusega inimest, kelle jaoks on ööpäevaringselt tööl tegevusjuhendajad. “Me ei ehita sinna hooldekodu, vaid tavalise väikese korrusmaja Saaremaa oma inimestele,” rõhutas Mänd.

Ohu märke näeb varakult

Kohtumisele tulnud linlased leidsid, et juba suuremad koolilapsed võivad hakata uusi erivajadusega naabreid narrima ja kiusama, samuti hakataks erihoolekande kliente ära kasutama, et need lähedal asuvast alkopoest alkoholi ostaksid.  “Mis saab siis, kui selles majas elava kliendi haigus ägeneb?” küsis kahe lapse isa Mark Leiner.   

“Me ei ehita sinna hooldekodu, vaid tavalise väikese korrusmaja.”  - Karl Mänd, kinnisvaradirektor

Sõmera Kodu juhataja Terje Hansoni sõnul saadetakse klient sel juhul haiglasse. “Haigus ei ägene üleöö,” kinnitas Karl Mänd. “Seal on omad ohumärgid, mida tegevusjuhendajad oskavad märgata.”  

Kas tõesti poleks sellele majale leidunud sobivamat kohta kui kooli lähedal?” küsis kahe lapse ema Kaidi Vaikla. “Kui Lehe tänava kinnistul on kolme korruse nõue, oleks kolme korruse kõrguseks saanud ehitada ka üksnes fassaadi.”

“Selline butafooria ei oleks mõistlik,” leidis Karl Mänd. Tema sõnul oleks hoone Lehe tänavale ehitamine ka kuuendiku võrra kallim.

Kuressaare gümnaasiumi hoolekogu esimehe Maris Rebeli sõnul ei peaks skisofreeniat põdevaid inimesi kartma. “Samas mõistan, kui meie elanikud neid kardavad ja see hirm ka lastele kandub. Kuidas te kavatsete need hirmud maha võtta? Selleks on vaja ennetavaid meetmeid,” ütles Rebel.

“Meie peame rääkima oma klientidega ja teie oma lastega, kuidas on õige käituda ja kuidas vale,” ütles Hoolekandeteenuste avalike suhete juht Katrin Pärgmäe. “Hirmudest saab üle ainult erivajadustega inimestega suheldes ja koostööd tehes.” 

Pärgmäe ja Karl Mänd pakkusid välja, et soovi korral saavad saarlased külastada Sõmera Kodu või mõnd Hoolekandeteenuste klientide elamut mandril. 

Selgitustöö õpilastele

Pärgmäe sõnul võiksid Hoolekandeteenuste ja vallavalitsuse esindajad tulla kooli selgitustööd tegema, et lapsed uusi naabreid ei pelgaks ja oskaksid nendega suhelda.  

“Kas see, et me praegu siin koos oleme, üldse midagi muudab või on see rong siis meie jaoks lõplikult läinud?” küsis Märt Mänd. “Meil on igal juhul kavas oma plaaniga jätkata,” vastas Karl Mänd, kelle sõnul on maja kavas valmis ehitada järgmise aasta septembriks. 

Saanud ligi kaks tundi kestnud ja kohati valjuhäälseks muutunud mõttevahetuse käigus veel kord kinnitust, et Hoolekandeteenused kavatseb oma plaaniga Sirgele tänavale maja ehitada igal juhul edasi minna, tõusis enamik kohtumisele tulnud linlasi püsti ja lahkus. Siiski jäi Hoolekandeteenuste ja vallavalitsuse esindajatega vestlema mitu inimest.

“Koostööga läheme kindlasti kohe edasi, mitte ei oota kevadet,” ütles Katrin Pärgmäe Saarte Hääle ajakirjanikule.

Eile sõlmisid valla ja AS-i Hoolekandeteenused esindajad notari juures lepingu.  Pärgmäe sõnul oli eile ka hanke tähtaeg hoone ehitaja leidmiseks. “Nüüd läheb hindamisega kuni kuu aega, siis oskame öelda, kes maja ehitama hakkab,” rääkis Pärgmäe. 

Hoolekandeteenustel on üle Eesti 70 majutusüksust, kus elanikke kahest kolmekümneni.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles