Kirikud pakuvad desovahendeid ja näomaske

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
ANTI TOPLAAN.
ANTI TOPLAAN. Foto: Sander Ilvest

Koroonaviiruse teine laine paneb omakseid eelistama leinatalituseks suuremaid ruume ja jätab ära jõulukontserte.   

Kuressaare Laurentiuse koguduse õpetaja Anti Toplaan ütles, et juba kolmandat nädalat toimuvad matusetalitused morgi asemel valdavalt kirikus või kogudusemaja saalis, kus on ruumi rohkem. 

Rahvast käib Laurentiuse kirikus jumalateenistustel endistviisi, küll aga toimub vähem koorikontserte. Juba on tühistatud ka osa kooride jõulukontserte. 

Alates eilsest kehtib Eestis soovitus kanda siseruumides maski. Möödunud pühapäeval oli jumalateenistusel maskiga mõni üksik, viimasel matusetalitusel kandsid maski aga peaaegu kõik. 

Kuressaare Laurentiuse kirikus pole probleeme ei distantsi hoidmisega ega värske õhuga. Maakogudused lähevad külmal ajal talvekirikutesse ja seal soovitab kirik kanda maski, rääkis Toplaan, kelle sõnul lähtub kirik viiruse vältimiseks peapiiskopi saadetud juhtnööridest.         

Kevadel oli Laurentiuse koguduse liikmete hulgas koroonaviiruse ohvreid, praegu nakatunuid pole.  

Eesti metodisti kiriku Kuressaare koguduse pastor Rando Metsamaa ütles, et kindlasti leidub  inimesi, kes ettevaatusest praegu jumalateenistustele ei tule. Viiruse tõttu suri kevadel üks eakas koguduse liige.

 “Eks selline asi paneb kindlasti mõtlema ja teeb ettevaatlikumaks, et rohkem tähelepanu pöörata maski kandmisele, distantsi hoidmisele ja desinfitseerimisele,” rääkis pastor. Metodistide jumalateenistustel käib 15–20 inimest, kes paraja varuga saali ära mahuvad. 

Kuressaare adventkoguduse pastor Virve Toom ütles, et neil on maskid jumalateenistusel saadaval, aga inimesed käituvad erinevalt. “Kes kannab, kes mitte,” sõnas ta.  

Kuressaare Siioni koguduse pastori Margus Mäemetsa sõnul on kirikus saadaval nii desinfitseerimisvahendid kui ka maskid. Seni pole kirik maskide kandmist nõudnud, turvanõuded vaadatakse üle sõltuvalt sellest, kuidas nakatumise tase maakonnas suureneb või mida valitsus ette kirjutab. Jumalateenistusel osalejate arvu Siioni kogudus piiranud ei ole. 

“Ma pole ka kindel, kas me hakkame seda piirama,” lausus Mäemets. Saalis on palju ruumi, õhku jätkub ja õhuvahetus toimib. Kevadel oli koguduse liikmete seas küll haigestunuid, aga kõik olid hoitud ja põdesid läbi, rääkis vaimulik.     

Eesti Jehoova tunnistajate koguduse liidu Kuressaare koguduse vanem Ivo Kadakas lausus, et juba märtsi keskpaigast alates peab kogudus oma koosolekuid videokonverentsina. Samamoodi toimetavad kõik Jehoova tunnistajate 120 000 kogudust üle maailma. Samuti ei käi jehovistid praegu ukselt uksele oma kirjandust levitamas.   

Videokonverentsi vorm suurendas Saaremaal kaks korda nädalas toimuvatest koosolekutest osavõttu. “Meil on koosolekute külastatavus 110 protsenti,” kinnitas Kadakas. Osavõtt paranes koguduse maal elavate liikmete võrra, kelle kohaletulek on varem sageli jäänud kehva bussiliikluse taha. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles