IDEE Jõulukuuse asemel kõrguks keskplatsil hiigelsuur rookroon?

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
MIKS MITTE KROON? Merit Karise (vasakul) ja Ene Ilver (paremal) võtsid kohtumisele kaasa meeldetuletuse, milline rookroon välja näeb. Mööda kõndinud Kristi Kirss haaras kohe ideest kinni.
MIKS MITTE KROON? Merit Karise (vasakul) ja Ene Ilver (paremal) võtsid kohtumisele kaasa meeldetuletuse, milline rookroon välja näeb. Mööda kõndinud Kristi Kirss haaras kohe ideest kinni. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kuressaare kesklinnas jõulukuuse asemel kõrguv rookroon tooks esile Saaremaa käsitööpärandit ja loodussäästlikku mõtteviisi.

Kuressaare ametikooli disainisuuna vilistlase Ene Ilveri ja tema õpetaja Merit Karise arvates võiks Kuressaare linn kaaluda jõulukuusest loobumist ning selle asendamist suure pilliroost krooniga, mis oli levinud just Lääne-Eestis ja saartel.

“Rookroonid on oma olemuselt ka palju vanemad jõulusõnumi  kandjad kui kuusk,” ütles Ene Ilver. Tema sõnul on palju inimesi masstoodangust ja ühetaolisusest tüdinud ning otsivad isikupära. Rookroon oleks Ilveri arvates väga saaremaalik, kuna rannikualadel meisterdati selliseid talviseid kaunistusi juba 100 aastat tagasi.

Ilveri ja Karise idee kohaselt võiks kroon olla umbes poole praeguse kuusepuu kõrgune, et oleks vaadeldav. Kindlasti vajaks see tehnilist lahendust, näiteks tugevat lahtivõetavat struktuuri, mille külge kroonid riputada.

Rookrooni idee sai hoogu esmaspäeval, kui juba poolteist nädalat enne esimest adventi toodi linna keskplatsile jõulukuusk. Merit Karise ütles, et tema imestab igal aastal aina rohkem, et kuusk tuuakse Eesti linnade keskväljakutele aina varem. Rahvakalendris on selge ajaarvestus tema sõnul olemas: mardipäevast kaks nädalat kadripäevani ja kadripäevast neli nädalat jõuludeni.

“Võiksime ühiskondliku kokkuleppe teha, ka kaubandus võiks sellega ühineda, et jõuludele tähelepanu pööramine algab detsembris,” lausus Karise. Tema läheks ideega veel kaugemale ja rõhuks ka Eesti rikkalikule sanditamiskultuurile ja -kombestikule enne jõule. 

“Suured mardi- ja kadrisandi kujud võiksid kenasti Kuressaare keskplatsil seista kogu novembri ja õnnest särada,” ütles Karise.

Nii Ilver kui ka Karise toonitasid rookroonist rääkides ka Eestis üha enam levivat loodussäästlikku mõtteviisi. Pilliroog on taastuv ja vähekasutatud loodusvara ning randades kasvab seda rohkelt. Oma kojugi ei too nad enam jõulupuud: Ene Ilveril asendab seda rookroon ning Merit Karisel värviliste lõngadega keritud vana kuivanud kuusk, rookroon ja kartulikräss.

Karise sõnul on muidugi iseküsimus, kuidas Kuressaare linnakodanikud selle vastu võtaksid. “Kas läheks nii nagu Rakveres, et kogu maailm imetleb, aga kohalik võimuvõitlus tegi uuele mõtteviisile lõpu? Rakvere linnakodanikud oleksid põnevate ja uudsete kuuskedega pigem jätkanud, minu teada.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles