Saare mehed pälvisid kodanikupäeva aumärgi

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
KIRGLIK KALAMEES: Tänavu kodanikupäeva aumärgi pälvinud Jaanus Mägi armastab vabal ajal kalal käia.
KIRGLIK KALAMEES: Tänavu kodanikupäeva aumärgi pälvinud Jaanus Mägi armastab vabal ajal kalal käia. Foto: SA Kadunud

Tänavu pälvis siseministeeriumilt kodanikupäeva aumärgi kaks saarlast – kevadel koroonakriisi leevendada aidanud IT-tehnik Jaanus Mägi ja Kaitseliidu küberkaitseüksuse liige Andres Lember. 

Eile andis rahvastikuminister Riina Solman üle 15 traditsioonilist kodanikupäeva aumärki, et tunnustada inimesi, kes on edendanud kodanikukasvatust, väärtustanud kodanikuteadvust või teinud vabatahtlikku tööd oma kogukonnas.

SÕDIB LIBAUUDISTEGA: Andres Lember veab Propastopi blogi.
SÕDIB LIBAUUDISTEGA: Andres Lember veab Propastopi blogi. Foto: Margus Ansu / Postimees

Saaremaa vallavalitsuses IT-tehnikuna töötav Jaanus Mägi ehitas koroonakriisi ajal üles platvormi vabatahtlike leidmiseks, kaasas inimesi, jagas tööülesandeid, igal vabal hetkel abistas ise – nii voodite vedamisel, arvutite parandamisel, kastide tõstmisel kui ka muuga. Haridusvaldkonna digiõppele viimisel otsis Jaanus Mägi kokku puuduolevad arvutid, parandas neid ja viis vajadusel ise kodudesse laiali.

“Tänu Jaanus Mägi tegevusele tuli Saaremaa toime keerulise olukorraga,” kinnitas vallavalitsus, iseloomustades Jaanust kui väga tagasihoidlikku inimest.

Kevadise eriolukorra ajal Saaremaa valla kriisistaabis vabatahtlike tööd koordineerinud Aare Rüütli sõnul on Jaanus Mägi tubli mees, kes igati tunnustust väärib. “Kriisistaabi töös oli Jaanus vabatahtlike töö korraldamisel lausa asendamatu,” kinnitas Rüütel. 

Jaanus Mägi lööb aktiivselt kaasa ka Aare Rüütli juhitava sihtasutuse Kadunud otsingugrupi OPEROG töös. Tänavu veebruaris juhtis Mägi esimest korda ise otsingut, kui püüti leida Sõmera hooldekodust kadunud Peetrit. 

Tõeline sõber

“Täna on Jaanus üks OPEROG-otsingustaabi kangelasi ja koordineerib Saaremaa piirkonda,” ütles Rüütel. 

Kui Aare Rüütel aprilli algul Saaremaal töötades haigeks jäi, ei pidanud Mägi paljuks sõpradelt palavikutablette otsida ja need öösel Rüütlile viia. 

Andres Lember on Kaitseliidu Saaremaa maleva taastajaliige. Samuti kuulub ta Kaitseliidu küberkaitseüksusesse ning on 2016. aasta alguses käivitatud Kaitseliidu vabatahtlike blogi Propastop peamine vedaja. 

Blogi eesmärk on aidata kaasa Eesti turvalisusele inforuumis, tuues esile meedias Eesti kohta levitatavaid valesid, kallutatud teavet ja desinformatsiooni. Blogis tehakse leitud libauudistele faktikontroll ning luuakse lisaks eestikeelsele vene-, inglis- ja saksakeelset sisu. 

Mullu lõi Propastop rahvaalgatuse “Vaenulike propagandakanalite tegevuse reguleerimine Eestis”. Selle eesmärk on töötada välja õiguslik raamistik domeeni.ee kasutamiseks teiste riikide toetatud veebilehtede jaoks, mis õhutavad ühiskonnas konflikte ja edastavad Eesti kohta kallutatud või lõhestavat teavet või levitavad vaenulikku propagandat. 

Sputniku kirstunael

“Andres Lemberi veetava blogi üheks teeneks võib lugeda ka käesoleva aasta alguses eestikeelse Sputniku tegevuse lõpetamist,” kirjutas Andres Lemberi tunnustamiseks esitanud Tanel Rütman, Kaitseliidu peastaabi strateegilise kommunikatsiooni osakonna ülem.

Kokku esitati Saare maakonnast tunnustamiseks kolm kandidaati.

Aasta kodaniku tiitli pälvis terviseameti kriisistaabi hädaolukorra meditsiinijuht Arkadi Popov – panuse eest võitlusse koroonakriisiga ning inimestele rahustavate ja usaldusväärsete selgituste jagamise eest. 

Pidulikust sündmusest tegi ülekande Eesti Rahvusringhäälingu portaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles