Louis Kahni juubelil ühendatakse Saare-maa ja New York

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Louis Kahn
Louis Kahn Foto: Repro

Louis Kahni 120. sünniaastapäeva tähistatakse nii Saaremaal kui ka kõikjal, kus tema loomingulisi jälgi ja mõjutusi kohtab. 

Sündmused tipnevad samaaegselt Kuressaares ja New Yorgis tänavu oktoobris.

Aga juba sel laupäeval, 20. veebruaril kl 20 Eesti aja järgi võõrustab New Yorgi Skandinaavia maja Eesti konsulaadi kutsel vestlusringi Harriet Pattisoni raamatu “Our Days Are Like Full Years: A Memoir with Letters from Louis Kahn” ainetel. 

Louis Kahni Eesti sihtasutuse juhatuse liige Ott Rätsep andis teada, et sündmust saab eelregistreerimisega jälgida otseülekandes Skandinaavia maja kodulehelt.

Vestluses osalevad Louis Kahni poeg Nathaniel, tema ema ja raamatu autor Harriet Pattison ning Pennsylvania ülikooli arhitektuuriarhiivi juhataja William Whitaker. 

Oktoobris oodatakse Kahni lähedasi ja tema loomingu huvilisi Kuressaarde. 

Samal ajal toimuva New Yorgi arhitektuurifestivali Archtober raames esineb Franklin D. Roosevelti Nelja Vabaduse pargis Saaremaa kultuurisaadikuna Maria Faust ja Skandinaavia majas on eksponeeritud Eesti nüüdisaegset arhitektuuri.

Kavas on ehitada kahe sündmuse vahele elav sild, et sümboolselt ühendada Louis Kahni maise teekonna mõlemad otsad. 

Kui Kahn 1974. aastal südamerabanduse tõttu New Yorgis kokku varises, siis leiti tema põuetaskust Nelja Vabaduse pargi visandid ja joonised. Pargi projekt realiseerus alles 2012. aastal.

Saaremaa vald on koostöös Louis Kahni Eesti SA-ga esitanud riigikogu kultuurikomisjonile ettepaneku lisada tähtsate kultuuriehitiste nimekirja Louis Kahni keskuse rajamine Kuressaarde. 

Kahni 120. sünniaastapäeva puhul on kavas selle aasta lõpus välja kuulutada keskuse rahvusvaheline arhitektuurikonkurss.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles