Toetusraha toob uue püsinäituse sammukese lähemale

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
RITA VALGE: See saab olema põnev ja uhke maailm.
RITA VALGE: See saab olema põnev ja uhke maailm. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaa muuseum sai muuseumide kiirendi taotlusvoorust linnuse konvendihoone remont-restaureerimistööde põhiprojekti koostamiseks 166 520 eurot, mis on järjekordne samm muuseumi püsiekspositsiooni uuendamise suunas.

Kokku sai kiirendist raha 20 projekti, kogusummas 756 500 eurot, kusjuures Saaremaa muuseumile eraldati kõige suurem summa. See on meie muuseumile kiirendist juba teine toetus, eelmisest voorust eraldati raha peagi valmiva viikinginäituse koostamiseks.

Uus toetus aitab ellu viia muuseumi lähiaastate ambitsioonikaimat plaani ehk püsinäituse uuendamist. Selle esimene etapp on muuseumi arhitektuurse projekti koostamine, milleks nüüd on raha olemas. Edasi järgneb ekspositsiooni projekteerimine. Saaremaa muuseumi juhatuse liige Rita Valge ütles Kadi raadio saates “Keskpäev”, et konvendihoone remondi eelprojekt on kohe kaante vahele jõudmas ja põhiprojekt peaks valmima jaanipäevaks.

Püsinäituse kontseptsiooniga käib samuti pidev töö. Üks idee on kujundada lossi peakorrus keskaegse miljööna ja selle plaani on ajaloolane Inna Jürjo juba kokku pannud. “See saab olema põnev ja uhke maailm, mis muuseumikülastajaid tulevikus üllatab,” lausus Valge.

Narva ja Haapsalu muuseumi kogemusele tuginedes kujuneb uue püsiekspositsiooni maksumuseks ca 4,5 miljonit eurot. Praegune ekspositsioon pärineb nelja aastakümne tagant ja uus peaks samuti kestma palju aastaid, mistõttu ei ole võimalikult odavate lahenduste otsimine Valge hinnangul ilmselt mõistlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles