Vallakohtu argipäev ⟩ Joodikust peremees, saaniõnnetus ja häbemata teod

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
PÖIDE OLUSTIK: foto on tehtud 1913. aasta suvel, mil Johannes Pääsuke viibis mitu kuud pildistamisretkel Saare- ja Muhumaal.
PÖIDE OLUSTIK: foto on tehtud 1913. aasta suvel, mil Johannes Pääsuke viibis mitu kuud pildistamisretkel Saare- ja Muhumaal. Foto: Johannes Pääsuke / ERM

Paarsada aastat tagasi olid rahval samasugused mured kui täna: lähisuhtevägivald, suhtedraamad ja alkoholism. Vallakohtud, kes õigust tihti tunde järgi mõistsid, pidid ka näiteks otsustama, kas kelmina käitunud inimene võetakse kogukonda tagasi.

Rahvusarhiivis on vabatahtlikud pea 200-aastastest vallakohtu raamatutest dešifreerinud üle 50 000 juhtumi, millest Saare maakonna kohta käib 1500. Saarte Hääl esitab allpool pistelise ülevaate, mis mured talurahval 19. sajandil selle algusest kuni lõpuni olid.

Kohtusse jõudsid tihti kõige tavalisemad naabrite vaidlused. Näiteks 1827. aastal kaebas Larratsi Mart kohtusse oma onu Toomase, kes olla tema akende alla aia teinud ja sellega Mardi elamise ära pimendanud. Toomas ütles, et temal oli luba olemas. Kohus käskis, et vöörmünder (vallaametnik) Kannika Mihkel "sedda oigeks sünnitab et möllemad rahhule jawad".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles