VIDEO ⟩ Luulupest leiti metsavend Ilbi viimane lahingupaik

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
VAJA JÄÄDVUSTADA: Mati Vendeli arvates vääriks Elmar Ilbi viimane laagri- ja lahingupaik, mis praegu on tähistatud küünalde ja trikolooriga, tammepuust risti.
VAJA JÄÄDVUSTADA: Mati Vendeli arvates vääriks Elmar Ilbi viimane laagri- ja lahingupaik, mis praegu on tähistatud küünalde ja trikolooriga, tammepuust risti. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Metsavendluse uurijad eesotsas Mati Vendeliga leidsid mõne nädala eest Luulupe metsadest metsavend Elmar Ilbi viimase laagri- ja lahingupaiga, kus 1950. aasta augustis lõppes tema, Redeese Tomsoni ja Feliks Vahteri elutee.

“Selle leidmine oli meil üks väga suur eesmärk ja põhjalik meeskonnatöö,” ütles Vendel, edastades tänusõnu Selmale, Annile, Marikale, Jaanule, Olevile, Albertile ja Paulile, kes lahingukoha otsingutel abiks olid. 

Laagrikoha tuvastamisele kulus mitu aastat järjekindlat tööd. See tähendas nii inimeste mälestuste, dokumentide kui ka kaartide analüüsi, samuti süsteemseid maastikuotsinguid. Õige paiga näitasid lõpuks kätte arvukad padrunikestad.

Copy
Tagasi üles