Muinsuskaitse soovib säilitada Kaugatoma tee ajaloolise ilme

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
KAUGATOMA TEE ääres on säilinud kümme kolmetahulist betoonist kilomeetriposti ja sellel on aastakümneid sõidetud legendaarseid rallikatseid.
KAUGATOMA TEE ääres on säilinud kümme kolmetahulist betoonist kilomeetriposti ja sellel on aastakümneid sõidetud legendaarseid rallikatseid. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Muinsuskaitseamet soovib, et transpordiamet säilitaks tänavuses remondikavas oleva Kaugatoma tee ajaloolised elemendid. 

Transpordiamet kavandab tänavu Lõmala–Kaugatoma 10,8 km pikkuse tee remonti, milleks on planeeritud 350 000 eurot. Muinsuskaitseamet juhib transpordiametile saadetud kirjas tähelepanu, et tegemist on vana rannamaanteega, mis kanti esimest korda Saaremaa üldkaardile juba 1793. aastal. Rannamaantee on looklev, sellelt avanevad vaated merele, aga ka teeäärsetele pärandkooslustele. Lisaks looduskeskkonnale teevad kõnealuse teelõigu eriliseks rohked ajaloolised teepäraldised.

Selle ääres on säilinud kümme kolmetahulist betoonist kilomeetriposti ja mitmed kaheksatahulised betoonist truubitähised. Sellise tervikliku ajaloolise keskkonna alleshoidmine on transpordivaldkonna mälu säilitamise vaatenurgast väga oluline, selgitab muinsuskaitseamet ja rõhutab kirjeldatud ajalooliste teepäraldiste unikaalsust.

Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl
Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

“Taolisel viisil tähistatud teelõike on Eestis säilinud väga üksikuid ja seetõttu on neil suur kultuuriväärtus. Teeme transpordiametile ettepaneku säilitada kõik Lõmala–Kaugatoma tee ajaloolised teepäraldised nende algses asukohas ja kujul,” märgib muinsuskaitseameti peadirektor Siim Raie oma kirjas.

Ajaloolisi teepäraldisi on kõrvalistel teedel säilinud üle kogu Eesti, kuid nende säilimist ei toeta enam ei sihtotstarbeline kasutus ega ka sobiv keskkond ning need ootavad väljavahetamist tänapäevastega. Muinsuskaitse soovitab selliste teepäraldiste dokumenteerimist ja säilitamist Eesti maanteemuuseumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles