Saarte talgulised rajavad vähemalt poolsada lilleniitu

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Teeme Ära talgupäeva maakondlik koordinaator Reet Viira
Teeme Ära talgupäeva maakondlik koordinaator Reet Viira Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Homsel 2+2 talgupäeval ehitavad Saaremaa ja Muhu inimesed kompostikaste ja putukahotelle, rajavad lilleniitusid ja koristavad koduümbrust.

“Tänavune talgupäev tuleb varasematest erinev ja eriline,” tõdes Teeme Ära talgupäeva maakondlik koordinaator Reet Viira. “Seekord oleme me küll eraldi, ent mõttes ja hinges siiski koos.”

Viira sõnul oli eile lõunaks maakonnas registreeritud 119 “talguampsu”. “Nimetan neid talguampsudeks, kuna suure talgu mõõtu tänavused ettevõtmised koroonapiirangute tõttu välja ei anna,” selgitas Viira.

Tänavuse talgupäeva korraldajad kutsuvad inimesi üles pöörama tähelepanu looduskaitsele. Nii valmib Saare maakonnas seekordsete talgute käigus vähemalt 26 kompostikasti ja 23 putukahotelli. Samuti on talgulistel plaanis rajada vähemalt 47 lilleniitu. Üks neist hakkab möödujatele silmarõõmu pakkuma Kuressaares avalikus ruumis. Tõsi küll, Kuressaare lilleniit rajatakse alles pärast emadepäeva.

Saare maakonna aasta küla Nasva elanikud koristavad rannast, teeäärtest ja metsaservast prügi, rajavad lilleniitu ning valmistavad kompostikaste. Ruhnu vallas kaardistavad talgulised prügi ja teevad kevadkoristust. Muhus korrastavad talgulised kiviaedu ja lõikavad võsa, Kärlal on plaanis jõekallas prahist puhastada. Abrukal korrastab külalistemaja Must Pärl pererahvas mõisaparki, Püha küla inimesed aga oma kiriku ümbrust. Orinõmme külas tulevad katuseteotalgud.

AS-i Hoolekandeteenused kliendid ja töötajad meisterdavad metsas seal leiduvast materjalist putukahotelli.

Lisaks lapivad tänavused talgulised puid, korrastavad kiviaedasid, puhastavad külaplatse ja riigiteede ääri, teevad nurmenuku- ja allikavaatlust.

Viira sõnul kutsusid Teeme Ära talgupäeva korraldajad algul inimesi koroonapiirangute tõttu tegema üksnes kodutalguid.

Oma talgud saab registreerida Teeme Ära kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles