Kihelkonna lasteaia hoolekogu sooviks lisarühma

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Lasteaed
Lasteaed Foto: unsplash.com

Saaremaa vallavalitsuse hinnangul tuleb eelkõige hoolitseda selle eest, et tagada lasteaiakohad mujal Saaremaal, kus neist praegu puudus on, Kihelkonna lasteaias on kohti aga piisavalt.

Kihelkonna lasteaia hoolekogu arvates ei pane nii mõnigi lapsevanem oma last koduligidasse lasteaeda just liitrühma tõttu. Selle probleemi lahendaks kahe eraldi rühma tegemine, mille jaoks oleks vaja luua kaks uut töökohta: õpetaja ja õpetaja abi. Nende kohtade täitmiseks oleks kogukonnas sobivad inimesed ka olemas. Samuti on olemas ruumid, mis tuleks küll kohendada lasteaiale sobivaks.

Kihelkonna kool-lasteaia direktori Kai Kallase sõnul oleks muidugi tore, kui sõimeealised oleksid eraldi rühmas. Seda enam, et rühmade arvust võib sõltuda lasteaias käivate laste arv.

Saaremaa vallavalitsuse haridusjuhi Urmas Treieli sõnul vaadatakse vallas lasteaiakohtade vajadust tervikpildis: kohad peavad olema tagatud kõigile soovijatele.

Vallavalitsuse andmetel on Kihelkonna lasteaias praegu 17 last ja vabu kohti rühmas kolm. Kaks last läheb lasteaiast sel sügisel kooli. Esimese eelistusena on järgmiseks õppeaastaks üks taotlus ja seega on lasteaias neli vaba kohta. Lasteaiakohtade vajadus kasvanud ei ole ning vabu kohti on.

“Samal ajal on suurenenud kohasoovid mitmesse teise lasteaeda, eriti Kuressaare linnas. Oludes, kus valla eelarvelised võimalused on piiratud, tuleb uute otsuste tegemisel vaadata hoolikalt nende põhjendatust,” selgitas Treiel. Ta tõi näite, et eelmise õppeaastaga võrreldes on suurenenud taotluste hulk lisaks linna lasteaedadele ka Kaali (+3), Orissaare (+2), Pihtla (+6) ja Pärsama (+7) lasteaeda.

Treieli sõnul on osakonnas aasta lõpuks valmimas haridusvaldkonna tervikuuring, mis siis tulevaste otsuste tegemisel aluseks võetakse.

Kevadel 2020 esitati Saaremaa valla lasteaedadesse 281 taotlust, neist 187 linna ja 94 maa lasteaedadesse. Koos ootejärjekorras olnud lastega ja suvel laekunud taotlustega alustas sügisel 2020 lasteaias käimist 319 last.

I klassi läheb 279 last, samas esitati algavaks õppeaastaks 322 lasteaiakoha taotlust. Seega suureneb lasteaiaealiste laste arv oluliselt ning vald peab suutma kiirelt muutunud olukorrale reageerida ja paindlikult leidma võimalusi lasteaiakoha tagamiseks kõigile. Taotlustest 215 esitati Kuressaare ja 107 valla maapiirkonna lasteaedadesse. Aasta jooksul on taotlusi kindlasti ka lisandumas.

Allikas: Saaremaa vallavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles