Lugejateni jõuab Mele Pesti kirjutatud “Minu Kuressaare”

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Mele Pesti.
Mele Pesti. Foto: Erakogu

Mele Pesti eile trükikotta antud raamat “Minu Kuressaare” on autori isiklik vaade oma sünnilinnale, millest ta küll aastaid eemal on olnud.

Mele Pesti "Minu Kuressaare"
Mele Pesti "Minu Kuressaare" Foto: Saarte Hääl

Pesti tunnistas, et kirjastuse Petrone Print juht Epp Petrone soovis juba ammu, et ta populaarsesse “Minu” sarja ühe raamatu kirjutaks. Tõsi, kirjastaja pidas esialgu silmas küll “Minu Brasiiliat”. “Mulle tundus, et Brasiilia ja mu doktoritöö tulemused ei mahu ehk sellesse formaati ära. Siis üllatas ta mind pakkumisega kirjutada Kuressaarest,” lausus Pesti.

Pakkumine kõlas seda huvitavamalt, et Pesti oli juba kaks korda lubanud sama pealkirjaga raamatu toimetamise enda õlule võtta, aga mõlemad autorid kirjutamise käigus siiski loobusid. “Soostusin kolmanda katse ise ette võtma ja viisin selle lõpuni ka,” sõnas ta.

Raamat on isiklik, nagu selle sarja raamatud ikka. “Panin lühidalt kirja oma pere loo, alates ema vanematest, kes Haeska külast Saaremaa pealinna kolisid ja siin ühise kodu lõid, kirjeldasin oma ema lapsepõlve ja paarkümmend aastat hiljem iseenese lapsepõlve Tori linnaosas. Raamatu teine pool hargneb juba selle sajandi Kuressaares ja siin olen abiks võtnud vestlused uuskuressaarlaste, saarele sisserännanud aktiivsete inimestega,” rääkis Pesti.

“Minu” sarja autorid ongi tavaliselt kusagilt mujalt pärit ja vaatavad kirjeldatud kohta võõra värske pilguga. Küll pikalt eemal olnuna peab Mele Pesti end siiski läbi ja lõhki Kuressaare plikaks, seepärast laenas ta n-ö tasakaalustamiseks välispilku juurde.

Autori sõnul ei ole kindlasti kogu Kuressaare essents kaante vahele saanud – see ei olekski võimalik, sest iga elaniku ja külalise kogemus on nii erinev! “Õnneks ei ole see uks sugugi lukus, kirjastus on hakanud üllitama juba teist ringi raamatuid, nii on soovijatel võimalik tulevikus kirjutada oma versioon Kuressaarest,” lausus Pesti.

Raamat peaks lugejateni jõudma maikuu viimastel päevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles