KÜLAVAHELOOD Salme rannaäärses kadastikus kohtab Läänemere emandaid

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
"Läänemere emandad"
"Läänemere emandad" Foto: Aare Laine

Meri, rannaäärne kadastik, Sigtuna linnahoidja oma tütre ja kaaskonnaga, saarlased selles Rootsi linnas. Seda kõike ja palju muudki saab publik näha Salme rannapargis sellel suvel üheksal korral, vahendab Kadi raadio saade "Külavahelood".

Näidendi "Läänemere emandad" lavastas Thule teatri pealavastaja Väino Uibo. Saatejuht Aare Laine käis proovi vaatamas ja salvestas saate tarvis nii episoode kui intervjuusid.

Väino Uibo ütleb, et läinud sajandi kolmekümnendatel aastatel tegi kirjanik August Mälk tõsist tööd ajaloolise romaani kallal, mille tulemusel sündis suurepärane teos Läänemere isandad.

Nüüd, 85 aastat hiljem palus Uibo humorist Toomas Kallil Saaremaa viikingite lugu pea peale pöörata. Lavastaja tõdeb, et suure segaduse tõttu, mida me kahe peale oleme kokku keeranud, jääbki arusaamatuks, kes selle Sigtuna ikkagi hävitas. Nõnda siis on tegu paroodiaga.

Lavastuses Kapaku rolli kehastav arstist harrastusnäitleja Juhan Nemvalts ütleb, et näidend on väga omanäoline, huvitav.

Külanaise osas astub lavale Katrin Paju Tehumardilt. Tema hindab lavastaja oskusi kõrgelt. sama meelt on kogenud näitleja Merike Meriloo, kelle meelest etendusepaik niisuguse lavastuse jaoks on ideaalne.

Talunikud Merike ja Egon Sepp Lõo külast räägivad, et proovides ja etendustel käimine on nende jaoks nagu sundpuhkus. Talus midagi selle pärast tegemata ei jää.

Üks on kindel, Thule teatri etendused Salme rannapargis tõstavad Salme kui muinaslaevade leiupaiga viikingiaastal veelgi rohkem esile.

Kaks etendust on juba toimunud. Edaspidi saab publik paroodiat vaadata 10, 11,17, 18, 23, 25. juulil ning 22. augustil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles