JUUBEL Juke unistuste sihtpunkt on Viin

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Johann Steinberg ehk Juke 1962. aastal.
Johann Steinberg ehk Juke 1962. aastal. Foto: Saarte Hääl

Täna 90. juubelisünnipäeva tähistav koloriitne kuressaarlane Johann Steinberg ehk Juke, nagu teda tuntakse, käib liikumisraskustele vaatamata kord nädalas ikka linna peal.

"Ma olen elus viis korda olnud tõsiselt purjus ja umbes sada korda parasjagu," vastab juubilar küsimusele, kas pidu tuleb või on juba täies hoos.

Eesti meistrivõistlustel ujumises noorteklassis kaks korda teise koha saanud Juke tegutses aastaid vetelpäästjana, aga on pidanud ka paljusid teisi ameteid. Näidanud kino, mänginud orkestrites löökpille, töötanud ehitusel ja katlamajas.

Viimase kohta ütleb ta ise, et karjäär algas juhatajana ja lõppes kütjana, kuna viimasel oli suurem palk.

Sünnijärgselt ei ole Juke tegelikult Steinberg. See on tema kasuvanemate nimi, mille ta sai lapsendamisel pärast kooli lõpetamist 1947. aastal.

"Mind sünnitanud ema piima olen saanud üheksa päeva, siis jättis ta mind Steinbergide juurde, kes elasid Kuressaares praeguse kaubamaja taga," räägib juubilar.

Toilast pärit emaga kohtus ta silmast silma aastaid hiljem täismehena, kui Põhja-Eestis ekskursioonil käis. Teades ema perekonnanime, uuris ta aadressi välja ja marssis kohale.

"Ütlesin "tere, mina olen Juke"," meenutab ta ja lisab, et ema käis hiljem mõned korrad ka Saaremaal külas.

Kolme riigikorda näinud Juke ütleb praeguse aja kohta, et ei nurise. Penss tuuakse koju kätte ja sellega elab ära. Raskeks muutunud liikumise tõttu käib vanahärra väljas korra nädalas, apteegis ja poes.

"Bussipeatus on maja otsas ja sealt saab kesklinna ja tagasi," lausub ta.

Telekat vaatab Juke praegu küll, aga raadiot enam suurt ei kuula, sest ei ole leidnud jaama, kust tuleks talle meeltmööda muusikat.

"Raadio peaks olema eestikeelne ja eestimeelne. Aga sealt tuleb võõrkeelseid laule, mis ei ole eesti rahva pärased."

Võõrastest maadest on Jukele kõige hingelähedasem Austria. Viiekümnendatel aastatel mängis ta Kuressaare linnapargis tantsuks plaadimuusikat ja eelistas just Austria orkestripalasid.

"Kui mulle pakutaks näiteks võimalust Ameerikasse sõita ja isegi päevarahasid peale, ma ei läheks. Aga Austriasse ja Viini sõidaks küll," lausub juubilar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles