Täna saab tutvuda maaelu hüvedega

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Foto: Erakogu

Saarlased Asvalt Nasvani kutsuvad laupäeval huvilisi tutvuma maaelu väärtuste ja hüvedega.

Foto: Erakogu

22 omavalitsuse seas tutvustab homsel Maal Elamise Päeval oma ettevõtteid, lasteaedu, koole, külamaju, tervise-, kultuuri- ja spordikeskusi ka Saaremaa vald.

Maal Elamise Päeva programmi pealkirjaga “Asvalt Nasvale” on vallavalitsus kokku pannud koostöös kohaliku kogukonnaga ning suurem osa tegevusi leiab aset kolmes keskuses: Asva viikingikülas, Saare maakonna aasta külas Nasva alevikus ja viikingileidude paigas Salmel.

“Niisuguseid päevi on vaja selleks, et inimesed saaksid ülevaate väikeste piirkondade võimalustest ja pakutavatest teenustest,” ütles üks Maal Elamise Päeva koordinaatoreid, Salme teenuskeskuse juhataja Kaia Kuul.

Kokkuhoidev kogukond

Tema sõnul on Maal Elamise Päeva eesmärk tutvustada nii valla elanikele kui ka kaugematele külalistele Salmet kui looduskaunist mereäärset piirkonda ja sinna elama asumise võlusid.

“Salme piirkonnas on hea elada, sest siin on väike kokkuhoidev kogukond,” rääkis Kuul. “Salmel on olemas oma lasteaed ja põhikool, kohalikus rahvamajas käib aktiivne kultuurielu. Rahvamajas leidub tegevust kõigile vanusegruppidele ning lugemishuviline leiab endale raamatu kohalikust raamatukogust.”

Laimjala piirkonnas Asval on külalised oodatud sealse viikingiküla seiklusparki ning uudistama sealsamas lähedal peetavaid linde ja loomi. Infotelgist saab aga teavet vallavalitsuse igapäevatöö ja teenuste kohta.

Samuti ootavad huvilisi Nooda elustiilitalu, uuenduskuuri läbinud Kõiguste sadam, Laimjala teenuskeskus ja raamatukogu. Laimjala jahimehed näitavad aga seltsimaja hoovis jahikoeri, oma tehnikat, relvi, elektroonilisi abivahendeid ning ulukite töötlemiseks kasutatavaid ruume. Poetess Debora Vaarandi mälestuskompleksi juures annab Laimjala loodussõprade selts ülevaate sellest, mida kõike on kogukonna seltsing korda saatnud. Näiteks kujundati kohalik bussipeatus kogukonna ettevõtmisel loopealsete taimeaabitsaks.

Kell 12 avatakse Laimjala mõisas Saaremaa muuseumi näitus “Saarlased Nõukogude sõjaväebaasidel jalus (1939–1941)”.

Saaremaa aasta külas Nasval on avatud sealne klubi, kus Kuressaare Edukontori töötajad tutvustavad kaugtöövõimalusi ning Pindi Kinnisvara jagab infot maade ja majade ostu-müügi ning asjaajamise kohta. Huvilised saavad osaleda võrgurakendamise ja puuviljadisaini õpitubades ning vaadata Nasva sadamat ja küla tutvustavat filmi. Nasva kogukonna naistel on aga kavas vestlusring, kus räägitakse toidukultuurist ja jagatakse retsepte. Külalisi ootavad Tihemetsa talu, OÜ Goldfish, Lipu sadam ja restoran Särg.

Salmel on avatud koolimaja, lasteaed, raamatukogu ja rahvamaja. Kui raamatukogus võib muinasjutte kirjutada, lugeda ja kaltsunukke meisterdada, siis vanas vallamajas on avatud turismiinfopunkt ja viikinginäitus. Salme rahvamajas on aga kavas lavastuste “Veel üks pilet” ja “Pink” proovid ning Meelespea memmede tantsutrenn.

Salme veterinaarpunktis räägitakse kassidest, koertest ja närilistest ning nende käitumisest ja tervisest. Küülik Jukule tehakse tervisekontrolli. Õues saab näha suurloomi ja kuulda nende kasvatamise ja tervise kohta. Salme jõesadamas sõidutab soovijaid viikingipaat Orm, Suure Tõllu Raiesmaal pakub Teeääre tall hobusejalutamist.

Saarte koostöökogu korraldamisel toimub EHTNE märgikandjate laat. Rahvamaja kõrval saab meisterdada viikingilaevu ja hiljem need vette lasta. Politsei- ja piirivalveameti esindajad tulevad rääkima kogukonna turvalisusest ja piirkondlikust politseitööst. Sõrve Värava Maja pererahvas ootab käsitööhuvilisi lapsi ja täiskasvanuid keraamika, trühvlite valmistamise, tekstiilile maalimise ja portselanimaali õpitubadesse.

Pisine laat ja seltsisloulmine

Anseküla seltsimajas algab kell 14.30 Sörulaste raadiu saate avalik salvestus. Kes soovib osaleda, saab end kirja panna aadressil info@sorvemaa.ee. Seltsimaja õuel on aga kavas mängud, õpitoad, näitused, pisine laat, õunakoogi- ja sügismoosikonkurss, õpitund traktorite ja traktoristidega ning seltsisloulmine koos Ammukeri ja Pärimusringiga.

Suurnal näitab Nipi rantšo erinevat tõugu veiseid, linde, lambaid ja küülikuid. Soovijad saavad lasso abil pulli püüda ja talu toodangut osta. Tehumardi puhkekeskus kutsub aga paadiga sõitma ja kalu imetlema.

Saaremaa valla töötajad tutvustavad Salme jõe ääres valla hõljukit, võsalõikur-teedepuhastuse traktorit ning nõudluspõhise transpordi sõidukit. Raamatukogus loevad vallavalitsuse töötajad lastele ette valitud lugusid ning õmblevad kaltsunukke. Teenuskeskuses saab vastuseid ehitus- ja planeeringualastele küsimustele, samuti hoonete kasutuslubade jms kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles