Saaremaa gümnaasiumi õpilased said “Argumendilt” väitluspisiku

, Saaremaa gümnaasiumi õpilased
Copy
Väitlus. Foto on illustreeriv.
Väitlus. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

“Argument 2021” ehk koolitus algajatele väitlejatele andis palju uusi teadmisi ja vajalikke kogemusi,” kirjutavad koolitusel osalenud Gertrud Lend ja Doris Oriehovs, Saaremaa gümnaasiumi õpilased.

Üle Eesti kahel nädalavahetusel toimunud koolitusele kutsus meid kooli kultuurijuht ja väitlusõpetaja Marit Tarkin. Algul ei osanud pakkumisest midagi arvata, aga kui mõned olid end juba registreerinud, panime ka meie ennast kirja.

Koolituse esimesel nädalavahetusel räägiti sellest, mis on väitlus, tutvustati selle põhitõdesid ja selgitati, kuidas see üldse toimib. Väitlus on võistlus, kus antakse teema ja loositakse pooled – jaatus ja eitus –, kes hakkavad argumenteerima, miks nende seisukoht on parem.

Õppisime mängude kaudu. Meile anti ette erinevaid väitlusteemasid. Pidime valima klassi poole – kas jaatuse või eituse – ning seejärel põhjendama, miks just sellise valiku tegime. Osalesime ka kaasuse kirjutamise töötoas, kus panime kokku materjali võistluseks.

Mängisime läbi ka reaalse väitlusolukorra. Juba pärast esimest nädalavahetust tundsime end väitlejana targema ja kindlamana.

Pärast seda nädalavahetust saime ülesandeks koostada kaasus, et valmistuda tulevase nädalavahetuse STARDI turniiriks. Seal osalesid tiimid, kes polnud varem suurematel võistlustel käinud. Tänavune väitlusteema oli “Riiklikud lõpueksamid tuleks kaotada”. Ei midagi liiga rasket, kuid siiski oli huvitav teemakohast infot otsida ja esimest korda kaasust kirjutada.

Teisel nädalavahetusel kogunesime juba reede õhtul, et seletada üle, mis järgmisel päeval toimuma hakkab. Nimelt oli meil kohtumine otsustajatega – endise Kuressaare linnapea ja vallavanema Madis Kallasega, Saaremaa gümnaasiumi direktori Ivo Visakuga ning Saaremaal noorsootööd tegeva Tiina Luksiga. Kohtumisel saime jagada oma mõtteid, kuidas noorte elu Saaremaal paremaks muuta. Näiteks rääkisime riigigümnaasiumide lõimumisest, noortevolikogust ja võimalustest, mis noortel Saaremaal on.

Tuletasime meelde ka kaasuse põhipunktid ja laupäeval alustasimegi kaasuste kontrollimise ja parandamisega. Pühapäeva varahommikul kogunesime kõik koolis. Paljud olid närvis ja pabinas. Õnneks läks meil aga hästi ja kohtunikud andsid head tagasisidet. Ka kaasväitlejad olid toredad ja sõbralikud. Veetsime kõik koos kaks vahvat, kogemusterikast ja meeldejäävat nädalavahetust. Saime juurde palju uusi teadmisi. Väitluspisik jäi külge kindlasti enamikule, kuna paljud otsustasid osaleda juba ülejärgmise nädalavahetuse väitluslaagris.

Kindlasti tegid selle kogemuse veel ägedamaks meie super juhendajad Helen ja Mia. Nad olid väga toetavad, andsid head nõu ja valmistasid meid ette nii hästi, nagu läheks maailmameistrivõistlustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles