Selgusid Saare maakonna ja Saaremaa valla tunnustusavalduste saajad

Andres Sepp
, Saarte Hääle tegevtoimetaja
Copy
Ooperilaulja Ain Anger.
Ooperilaulja Ain Anger. Foto: Erik Prozes

Saare maakonna kõrgeima autasu, maakonna vapimärgi pälvis tänavu Gunnar Havi, kes oli aastatel 2016–2021 Kaitseliidu Saaremaa maleva pealik.

Aastail 2003–2014 töötas Havi Eesti kaitseväes ja  2014–2016 oli Kaitseliidu Harju maleva pealik.

Maakonna teenetemärgi said Jaan Mitt ja Martin Kivisoo.

Martin Kivisoo
Martin Kivisoo Foto: Saarte Hääl

Jaan Mitti tunnustati tegevuse eest Saare maakonna arhitektuuriväärtuste korrastamisel ja restaureerimisel.

Mitt juhtis 1968. aastal loodud vabariikliku restaureerimisvalitsuse Saaremaa osakonda. Enam kui 20 aasta jooksul tehti korda üle 300 lagunenud ja lagunemisohus arhitektuuriväärtuse, sealhulgas Kuressaare linnus, raekoda, vaekoda, turuhoone, muusikakool, kohvik Veski, Mihkli talumuuseum Vikil ja mitmed kirikud.

Kuressaares jalutades tunneb Jaan Mitt heameelt aastakümneid tagasi tehtud restaureerimistööst.
Kuressaares jalutades tunneb Jaan Mitt heameelt aastakümneid tagasi tehtud restaureerimistööst. Foto: SH ARHIIV

Martin Kivisoo pälvis maakonna teenetemärgi kui ettevõtja ning Muhu ajaloopärandi hoidja ja edasikandja.

Kivisoo lükkas 1973. aastal käima Juhan Smuuli muuseumi tegevuse, mis hiljem nimetati ümber J. Smuuli memoriaal- ja Koguva vabaõhumuuseumiks ning alates 1990. aastast Muhu muuseumiks.

Martin Kivisoo juhtis muuseumi 1986. aastani, pärast seda on ta nii Tihuse turismitalu kui ka teiste ettevõtetega olnud Muhu valla üks pikemaajalisi ja stabiilsemaid tööandjaid.

Lisaks on Kivisoo eesti tõugu hobuste kasvataja ja aretaja.

Ain Anger Kuressaares.
Ain Anger Kuressaares. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaa aasta inimene 2021 on Kihelkonnalt maailma suurtele ooperilavadele jõudnud Ain Anger.

Eelmisel aastal debüteeris ta esimese eestlasena New Yorgi Metropolitan Opera’s ja Saaremaa ooperipäevade raames toimus Kuressaares Angeri juubeligala.

2020. aastal pälvis Ain Anger – taas esimese eestlasena – Kammersänger’i tiitli, mis on ooperilaulja kõrgeim tunnustus Saksamaal ja Austrias.

Fotol Saaremaa lasterikaste perede ühenduse juhatuse liige Katre Sikk.
Fotol Saaremaa lasterikaste perede ühenduse juhatuse liige Katre Sikk. Foto: Erakogu

Saaremaa aasta teo tiitel anti MTÜ-le Saaremaa Lasterikaste Perede Ühendus toidu päästmise ja peredele jagamise algatuse eest.

2021. aasta märtsis alustasid vabatahtlikud Coop Saaremaa kauplustest ja Saare Selverist toidukaupade kogumist, mis äraviskamise asemel jagatakse samal õhtul lasterikastele peredele.

Komplekteeritud toidupakke saavad ca 180 peret, kus kasvab kolm või enam last.

Jaanus Tamkivi: valikukomisjonide töö ei olnud lihtne

Jaanus Tamkivi
Jaanus Tamkivi Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Aasta algus kogukondades tore aeg, sest siis märgatakse ja tunnustatakse meile tähtsaid inimesi ning olulisi ettevõtmisi – neid, kes või mis on viinud elu edasi ja muutnud seda paremaks. Tunnustusväärset on nii erinevates valdkondades kui ka ajalist vaadet arvestades.

Maakonna vapimärgi ja teenetemärgi laureaadid on inimesed, kes on tegutsenud oma valdkonnas pikaajaliselt ning olnud selles silmapaistvad ja väärtust loovad.

Valla tunnustusavaldused Saaremaa aasta inimene ja aasta tegu hoiavad aga fookuses möödunud aasta tegevusi ja saavutusi, millega on rikastatud elu meie kodusaarel.

Meeldiv on see, et valikukomisjonide töö ei olnud lihtne, sest väärikaid kandidaate tunnustusele on meie hulgas palju. Soovin kõigile laureaatidele õnne ja edu.

Tänavu laekus maakonna tunnustusavalduste andmiseks kokku 17 ettepanekut ning Saaremaa aasta inimese ja aasta teo tiitlile esitati kokku 8 kandidaati. 

  • Saare maakonna vapimärk antakse isikule Saare maakonnale osutatud eriliste teenete eest ja väljapaistvate saavutuste tunnustamiseks, samuti Saare maakonnale au ja tuntust toonud saavutuse tunnustamiseks.
  • Saare maakonna teenetemärk antakse isikule Saare maakonnale osutatud teenete eest või saavutuse tunnustamiseks.
  • Saaremaa aasta inimese ja aasta teo tiitel antakse aasta jooksul oma tegevusega Saaremaa valla heaks silma paistnud isikutele või tunnustatakse Saaremaa valla jaoks olulise tähtsusega ettevõtmisi.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles