SÕJA MÕJUD ⟩ Ees terendab saematerjali hinnatõus

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
KEERULISED AJAD: Jaanus Põlluäär ütleb, et puidutööstuse ees on küsimärke palju, kuid optimismi ei tohi sellegipoolest kaotada.
KEERULISED AJAD: Jaanus Põlluäär ütleb, et puidutööstuse ees on küsimärke palju, kuid optimismi ei tohi sellegipoolest kaotada. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Olulisel määral Venemaa ja Valgevene toormest sõltuvad Eesti puidutööstused on ilmselt juba lähiajal sunnitud toodangu hinda tõstma.

"Meie küll vähem, aga väga paljud Eesti puidutööstused on töötanud suures osas Venemaa ja Valgevene saematerjali peal, mille tarned on praktiliselt katkenud," nentis saematerjaliga kaupleva firma Javicar juhataja Jaanus Põlluäär. "Nüüd tuleb vaadata Soome ja Rootsi poole, aga sealgi on ju omad lepingud juba olemas. Ehk siis hinnatõus tuleb ja see võib olla isegi 30–50%," lausus ta, lisades, et kuu-pooleteise pärast tuleb meil raierahu ka peale, mis veelgi raskendab kohalike tööstuste tööd.

Eriti defitsiitseks muutub ilmselt kuuemeetrine materjal, kuna nii pikk materjal tuli põhiliselt just idapiiri tagant. Selles pikkuses kohalik toore andis vaid 5% kogumahust. Kuigi Skandinaavia ja Soome saavad toormepuudust leevendada, ei ole Põlluääre arvates lühiajalised materjalikatkestused üldse võimatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles