KAITSKE OMA VARA ⟩ Saaremaa talumajast ning hoovist varastati vanametalli

Anette Sannik
Copy
Alates metalli hinnatõusust on pikanäpumehed muutunud aktiivsemaks. Foto on illustreeriv.
Alates metalli hinnatõusust on pikanäpumehed muutunud aktiivsemaks. Foto on illustreeriv. Foto: Urmas Luik

Metalli hinnatõus on pannud vargad tegutsema. Kolmapäeval varastati Saaremaal talumajast ja hoovist vanametalli, teatab Politsei- ja Piirivalveamet.

23. märtsil varastati Valjala-Ariste külast täpselt tuvastamata ajal talumaja hoovist vanametalli. Lisaks sisenesid vargad ka majja, kust varastati veel metalli. Esialgsetel andmetel on kahju ligi 2000 eurot.

Kui lõppenud aastal toimus üle kahe korra rohkem metalli vargusi kui 2020. aastal, siis kõrged metalli hinnad on pannud pikanäpumehi tegutsema ka sel aastal. Juhtumeid on üle Eesti, kus proovitakse varastada nii autovelgi kui ka vanarauda.

Näiteks möödunud nädalal üritasid Tallinnas kolm meest metallikokkuostu platsilt metalli varastada. Mehed jäid turvatöötajale vahele, mille peale mehed ehmusid ning põgenesid. Sündmusele reageerinud politsei koeral õnnestus isikute jälg üles võtta, kuid isikuid kätte ei saadud. Varastel ei õnnestunud midagi kaasa võtta.

Üks juhtum oli ka Elvas. Objektil, kus toimuvad ümberehitustööd, varastati territooriumil seisvast konteinerist metalli. Meesterahvas üritas metalli kaubikusse laadida. Isik peeti turvatöötaja poolt kinni ja kohale kutsuti politsei.

“Musta ja värvilise metalli hinnatõusu mõõdetakse kordades. Tihenenud on vargused objektidelt ning taas on päevakorral ehitusmaterjalide kaod ja sellest tingitud varaline kahju koos ehitustähtaegade pikenemisega,” sõnas G4Si turvalahenduste osakonna juht Ramon Kaju.

KOMMENTAAR

Lääne ringkonnaprokurör Rainer Amur:

Lääne ringkonnaprokurör Rainer Amur
Lääne ringkonnaprokurör Rainer Amur Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Sel kevadel ei ole Saaremaal politseile vanametalli vargustest seni rohkem teatatud. Küll aga hoiavad ka kerget ja ebaseaduslikku teenistust otsivad inimesed end maailmaturu hinnamuutustega kursis, mistõttu võib kõrge kütuse, metalli või muu kaubaklassi hind seda tüüpi kuritegude sagedust tõsta.

Seetõttu tasub inimestel ka vanametalli kogumisel arvestada, et kui see on kuhjatud nähtavale kohale värava äärde, siis on see paraku varastele lihtne saak. Märksa keerulisem on sellist kraami hoovi pealt ära viia, kui seda hoovi sisenemata üldse nähagi pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles