KÜLAVAHELOOD ⟩ Kes on Saare Kunksmoor ja mis valmib tema nõiaköögis?

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Saarekunksmoor
Saarekunksmoor Foto: Saarekunksmoor.ee

Kevade esimesel päeval külastas saatejuht Aare Laine Rahtlast pärit, Eiklas ja Stockholmis elanud, nüüdse kuressaarlase Heler Põllu nõiakööki.

Nii nimetab loodustoodete valmistaja, herbaatik, koolitaja, loodusgiid ja koolitusasutuse looja oma kodukööki, kus ta loodusest, taimedest ja nende omadustest huvilistele teadmisi ning oskusi jagab.

Tegelikult tuntakse Helerit ehk rohkem Kunksmoorina, täpsemalt Saare Kunksmoorina. Selle nime andsid talle tema õpilased, kes kuulasid koolitusel Eestis teada-tuntud taimetarga Irje Karjuse loengut. Irjet tuntakse rohkem ehk Metsamoorina.

Mis moor sina oled, küsinud, koolitusel osalenud õpilased Helerilt. Saarlanna öelnud, et tema pole moor. Koolitusel olnud loodushuvilised olid aga nime Heleri jaoks valmis mõelnud. Sina oled Metsamoori kõrval Saare Kunksmoor, andsid nad koolitajale teada. Heler ei punninud vasu. Nii jäigi.

SAAREKUNKSMOOR HELER PÕLD ÕPILASTEGA. Esimesel kevadpäeval, milleks oliseekord pühapäev, õppisid Ines (vaskul) ja Kadi tõrvaseepi tegema.
SAAREKUNKSMOOR HELER PÕLD ÕPILASTEGA. Esimesel kevadpäeval, milleks oliseekord pühapäev, õppisid Ines (vaskul) ja Kadi tõrvaseepi tegema. Foto: Aare Laine/Saarte Hääl

Vaatamata sellele, et oli pühapäev, käis Saare Kunksmoori nõiaköögis vilgas tegevus. Herbaatika ja loodustoodete praktiline valmistamine Saaremaal, oli seekordseks teemaks. Õpilased Kadi ja Ines õppisid juhendaja näpunäidete järgi valmistama tõrvaseepi.

Saatejuhi jaoks leidis Kunksmoor ka aega, näidates oma rikkalikku ravimtaimede kogu. Saate kuulajad saavad teada taimede väeomadustest, ka sellest, kus need Saaremaal kasvavad ja kuidas neid kasutada.

Veel räägib reisihimuline Kunksmoor, milliseid maid ta külastanud, ka Stockholmis elatud aastatest. Nõiakööki ja teistesse tubadesse on Kunksmoor üles sättinud pilkupüüdvad rekvisiidid. Imetleda saab Austraalia tomahooki, šamaani saua ja trummi ning veel palju igasuguseid huvitavaid vidinaid.

Peatselt läheb Kunksmoor taas aasadele, nurmedele ja metsa, et oma ravimtaimede kogusid täiendada. Mida korjata, kuidas ravimteesid ja tervistavaid vahendeid valmistada, sellest annab Kunksmoor ka teada.

Aare Laine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles