Vallavalitsus soovib ühtlustada väikesaarte laevaliinide piletihindasid

Saarte Hääl
Copy
LÄKSIME: Abro on viinud saarele ka peaministri.
LÄKSIME: Abro on viinud saarele ka peaministri. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaa vallavalitsus otsustas tänasel istungil esitada vallavolikogule eelnõu, millega kaasneb Vilsandi ja Abruka laevaliinide piletihindade ühtlustamine.

Sealjuures tõuseksid esmajoones Papissaare–Vilsandi–Papissaare laevaliini sõidupileti hinnad ja kehtestataks:

  • ühe suuna täispileti hinnaks endise 2,5 euro asemel 4 eurot;
  • ühe suuna sooduspileti hinnaks endise 1,25 euro asemel 2 eurot;
  • ühe suuna jalgrattapileti hinnaks endise 1 euro asemel 2 eurot ja uue piletina Vilsandi saare püsielanikule 1 euro;
  • uue piletina ühe suuna pilet mopeedi veoks 6 eurot ja Vilsandi saare püsielanikule 3 eurot;
  • tellimusreisi hinnaks 140 eurot (praegu ühe suuna tellimusreis 55 eurot).

Vähesemal määral muutuksid ka Roomassaare–Abruka–Roomassaare laevaliini sõidupileti hinnad ja kehtestataks:

  • ühe suuna pilet ATV, mootorratta ja mopeedi veoks endise 5 euro asemel 6 eurot, Abruka saare püsielanikele endise 2,5 euro asemel 3 eurot;
  • tellimusreisi hinnaks 350 eurot (praegu ühe suuna tellimusreis 150 eurot, graafikuvälisel ajal tellitud tellimusreis 300 eurot/tunnis).

Abivallavanem Mikk Tuisu sõnul on muudatused vajalikud seoses AS Saarte Liinide 2021. aasta teise poole otsusega kehtestada Papissaare ja Vikati sadamates valla laevaliinile sadama- ja reisijatasud, mistõttu tuleb piletihinnad viia võrdseks Roomassaare–Abruka avaliku laevaliini piletihindadega, kus samadamateenused on nüüd samaväärsed.

“Samuti on aja möödudes kasvanud kütusehinnad ning seetõttu ka vallapoolne laevaliinide doteerimise maht. Tähtis on aga rõhutada, et vald jätkuvalt – ka peale kavandatavat hinnatõusu – toetab laevaliinide toimimist, et väikesaarte püsielanikele ja külalistele oleks ka edaspidi jätkusuutlik väikesaarte ja Saaremaa vahel reisida,” kommenteerib ta.

Tellimusreiside hinnatõusu põhjuseks on asjaolu, et senini pidi tellija katma sisuliselt vaid ühe suuna reisi, tagasisuunas sõitva tühisõidu kulud jäid aga valla ja maksumaksja kanda.

Arvestuslikult on tõstetud mõlemal liinil ka ühe suuna tellimusreisi hinda, kuna mõlemal liinil tegutseb ka erasektori vedajaid ja riigi poolt madala hinnaga valla kasutusse antud laevaga vedamine moonutab vallavalitsuse sõnul turgu.

Samuti parandatakse eelnõuga määruses olevaid mõisteid ja ühtlustatakse neid ühistranspordiseaduses (ÜTS) kasutatavate mõistetega. Eelnõu on plaani kohaselt esimesel lugemisel Saaremaa Vallavolikogu 28. aprilli istungil.

Pileteid väikesaartele on võimalik osta aadressil www.saarelaevapiletid.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles