Sõda paneb taluniku kümne aasta järel uuesti vilja kasvatama

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
SEEME MULDA: Valdo Oder hakkab uuesti vilja kasvatama, et päästa talu ebakindluse meelevallast.
SEEME MULDA: Valdo Oder hakkab uuesti vilja kasvatama, et päästa talu ebakindluse meelevallast. Foto: Siim Metsmaa / Saarte Hääl

Ukraina sõja põhjustatud ebakindlus, väetiste ja põllumajandussaaduste enneolematu hinnatõus paneb Küdema taluniku üle kaheteist aasta uuesti vilja kasvatama.

Küdema talunik Valdo Oder loobus viljakasvatusest kaksteist aastat tagasi ja hankis seejärel oma kariloomadele söödavilja viljakoristamise teenuse vastu. Pärast Ukraina sõja puhkemist muutus aga maailma põllumajandus nii ettearvamatuks, et Oder otsustas ettevaatusest uuesti vilja kasvatama hakata. "Kui sa ise ennast ära ei majanda, siis kes majandab?"

Oder paneb sel kevadel nisu ja rukki alla kokku 20 hektarit rohumaad. Kui ilm viljakasvatust soosib ja kombain põllule pääseb, loodab ta sügisel koristada saagi, mis kataks tema piimakarja ja lihaveiste söödavilja vajaduse. Oderil on piimakarjas 20 lüpsilehma ja lihakarjas 25 ammlehma.

"Vaatan praegu tehnikat üle, et heinamaad randaaliga üle käia ja heinaseemne asemel viljaseeme mulda panna," ütleb ta. Kogu viljakasvatuseks vajalik masinapark ja kuivati on mehel vanast järjest omast käest võtta. "Pole kõige moodsam tehnika, aga sellega saab hakkama," möönab ta.

Valdavalt peavad Saaremaa põllumehed kinni agronoomia rusikareeglitest ega hakka suurema kasumi nimel muudatustega külvikorras riskima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles