Venemaa lipu all olevad laevad ei pääse enam Euroopa Liidu sadamatesse

Saarte Hääl
Copy
Ukraina võimude poolt kinni peetud Venemaa laevad
Ukraina võimude poolt kinni peetud Venemaa laevad Foto: Merike Lees

Tänasest jõustus Venemaa lipu all olevatele laevadele keeld siseneda Euroopa Liidu sadamatesse, sealhulgas ka transiidi eesmärgil. Keelu alla lähevad ka need laevad, millel on vahetatud Vene Föderatsiooni lipp pärast 24. veebruarit mõne muu lipu vastu, teatab Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium.

Majandus- ja taristuminister Taavi Aasa sõnul mõtestab kogu Euroopa ümber enda majandustegevust ning muutub üha enam Venemaast sõltumatuks. „Kreml ei ilmuta märke agressiooni lõpetamisest, mistõttu otsib Euroopa järk-järgult strateegilisi võimalusi teha sõja hind nii kõrgeks, et kaoks ära perspektiiv Ukraina sõjalise rünnakuga jätkamiseks. Lisaks riikidele peavad kõik ettevõtjad, kelle tegevus on moel või teisel seotud Venemaaga, ümber mõtestama enda tegevusi, et uues majandusruumis hakkama saada,“ ütles Aas.

Sadamasse sisenemise keelu alla lähevad ka vähemalt 15 meetri pikkused väikelaevad, jetid ja jahid, mis ei vea lasti ega mahuta rohkem kui 12 reisijat. Merehädas olevad laevad võivad Politsei ja Piirivalveameti loal, kes teevad eelnevalt kindlaks abi saamise vajaduse, erandkorras sadamasse siseneda.

Laevaagendid ja sadamad on saanud täpsemad juhised sanktsiooni kohta läbi mereinfosüsteemi ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium palub neil jälgida sealseid teateid ning välisministeeriumi kodulehte.

Taust

Euroopa Liit võttis 8. aprillil vastu viienda sanktsioonipaketi, mis sisaldab energiasanktsioone, uusi krüptovara tehingute piiranguid, sadamatesse sisenemise keeldu Venemaa lipu all sõitvatele laevadele, maanteeveo keeldu Venemaa ja Valgevene ettevõtetele ning täiendavaid ekspordi- ja uusi impordikeeldusid. Venemaa ettevõtetel ei lubata osaleda liikmesriikide riigihangetes ja sealsetele avalik-õiguslikele asutustele välistatakse igasugune rahaline toetus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles