GALERII Traditsioonilise tordilaada oksjonitulu läheb Ukraina sõjapõgenike heaks

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Foto: Brette Lepik

Tordilaat on Kuressaare Ametikooli iga-kevadine traditsioon juba aastaid – seda ootava nii tordivalmistajad kui ka -ostjad. Sel aastal läheb tordilaadaks juba eeloleva nädala reedel, teine laadapäev on kavas täpselt nädal hiljem.

Ametikooli pagariõpetaja Kristiina Ranna sõnul valmistavad kondiitri eriala õpilased kahe päeva jooksul erinevaid torte, seavad kohvikus valmis müügiala ja tegelevad tortide müügiga. Tordilaada projekt on tema sõnul osa õppetööst ja annab õpilastele võimaluse ja kogemuse kogu tooteprotsess valmimisest klienditeeninduseni kaasa teha.

Kristiina Rand
Kristiina Rand Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Sel aastal õpib ametikoolis kaks rühma kondiitreid ja tordilaadad toimuvad 29. aprillil ja 6. mail. 29. aprilli laadale valmib umbes 60 torti, pagariklassis küpsetab kümmekond õpilast kahe õpetaja juhendamisel (õp Kristiina Rand ja õp Tiiu Tamsalu). Torte on valikus vähemalt 12 erinevat sorti ja sel aastal valmivad ka mõned ukrainapärased küpsetised.

Sel kevadel tekkiski Ranna sõnul tordilaada projektiga seoses idee. „Ukraina sõja puhkemisest alates olen kõigi rühmadega valmistanud ka Ukrana-teemalisi küpsetisi,“ rääkis ta. „Kondiitriõppes õpivad täiskasvanud õpilased ja juba esimene koolinädal peale Ukraina sõja puhkemist andis aimu sellest, kuivõrd see meie kõigi mõtteid ja meeli igapäevaselt mõjutab.

„Ukraina köögi tutvustamine, koosküpsetamine ja maitsete avastamine, sealjuures teema arutamine leevendas veidi emotsioone. Nii tekkiski mõte, et ehk saaksime kuidagi reaalselt aidata sõjaga seoses kannatanud inimesi,“ selgitas Kristiina Rand. Ideega tulid õnneks kaasa nii juhtõpetaja Ülle Tamsalu kui ka kooli infojuht Taavi Tuisk. Nõnda korraldataksegi 29. aprilli tordilaada raames ka heategevuslik tordioksjon, mille tulu läheb Saaremaale saabunud Ukraina sõjapõgenike heaks.

Oksjon toimub ametikooli Facebooki lehel, kus kolme tunni jooksul, kell 12-15 on võimalik teha pakkumisi 10 tordile. Võibolla isegi rohkematele. „Heategevusliku projekti läbiviimisel tuli meie koostööpartneriks Kuressaare Lions Klubi - oksjoni summad kannavad osalejad Lions Club Kuressaare arveldusarvele,“ selgitas Rand. Oksjonil ostetud tordi saavad omanikud kätte sama päeva jooksul Kuressaare Ametikoolist. „Meie projektiga on kaasa tulnud hulk häid koostööpartnereid, kes toetavad materjalide ja toodetega, lubame palju häid maitseid ja silmailu!“

Kristiina Rand lisas, et selleks, et heategevuslikul oksjonil osalemise võimalus oleks kõigil soovijatel, olenemata elukohast ja võimalusest tordile järele tulla, siis saab ukrainlaste toetuseks teha oksjonil pakkumine, osta tort ja kui ostjal sellele järgi tulla ei saa või soovi, saab ka tordi annetada. „Toimetame selle majutuskohta ukraina inimestele,“ kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles