Kriisirahastu abil saab Kuressaare haigla olulise uuenduskuuri

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Kuressaare haigla
Kuressaare haigla Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kuressaare Haigla rekonstrueerimistöid rahastatakse REACT-EU fondist 1 miljoni euro ulatuses.

Parandamaks tervishoiuteenuste regionaalset kättesaadavust ning tõstmaks haiglate võimekust igapäevatöös ning võimalike tervishoiukriiside korral tulevikus, rahastatakse Euroopa Liidu COVID-19 pandeemiale reageerimise rahastust REACT-EU kokku 26,64 miljonit eurot kuue Eesti haigla juurdeehitusteks, rekonstrueerimistöödeks ning meditsiinitehnika soetamiseks.

Lisaks Põhja-Eesti Regionaalhaiglale ja Tartu Ülikooli Kliinikumile saavad toetuse abil tulevikus rohkem ja paremaid teenuseid pakkuda ka mitmed väiksemad, kuid regionaalselt üliolulised haiglad Paides, Kärdlas, Kuressaares ning Võru lähistel Meegomäel. Kuressaare Haigla rekonstrueerimistöid rahastatakse REACT-EU fondist 1 miljoni euro ulatuses.

Psühhiaatriaosakond saab uueks

Kuigi 1938. aastal ehitatud Kuressaare Haigla hoonetekompleksi on aastate jooksul osakondade kaupa rekonstrueeritud, on põhiplaneering jäänud suuresti samaks, mistõttu pole võimalik planeeringut terviklikult kaasajastada.

Eriti nukras ja amortiseerunud seisus on Kuressaare haigla psühhiaatriaosakond, mis sisuliselt vastab 1986. aasta standarditele. Eurorahade abil on võimalik lisaks ruumidele rekonstrueerida ka ventilatsioonisüsteem.

Psühhiaatriaosakonna statsionaarse üksuse tingimuste kõrval tuleb kaasajastada ka ambulatoorse psühhiaatria üksus, kus oleks vajalikud ruumid ka laste vastu võtmiseks. Kokku plaanitakse psühhiaatriaosakonnas rekonstrueerida 16 voodikohta, millest 15 puhul tagatakse hapnikuravi võimekus, et neid vajadusel näiteks COVID19 haigete raviks kasutada.

Lisaks saab haigla MRT aparaadi

Lisaks saab Kuressaare haigla toetuse abil soetada ka magnetresonantstomograaf (MRT) ning ehitada selleks vajalikud ruumid.

“Investeerime haiglavõrgu arengukava haiglate infrastruktuuri kaasajastamisse, et suurendada tervishoiusüsteemi suutlikkust kriisidele reageerida ning tagada tervisesüsteemi toimepidevus nii nakkuspuhangute ajal kui laiemalt,“ ütles tervise- ja tööminister Tanel Kiik.

„Toetuse andmise eesmärk on tugevdada haiglate vastupidavust, parandada tervishoiuteenuste kättesaadavust ja kvaliteeti ning tõsta tervishoiusüsteemi valmisolekut kriisideks.“

REACT-EU (Recovery Assistance for Cohesion and the Territories of Europe) on Euroopa Komisjoni loodud rahastu COVID-kriisist väljumiseks, millest toetatakse tervishoiusektorit ja elavdatakse majandust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles