SUUR FOTOGALERII ⟩ Saaremaa rannikul maabus meredessant hiigelsuurelt USA sõjalaevalt (5)

Andres Sepp
, Saarte Hääle tegevtoimetaja
Copy

Täna hommikul harjutasid Ameerika Ühendriikide merejalaväe ekspeditsiooniväelased õppuse Siil 2022 raames Loode-Saaremaal rannikudessanti.

Harjutus sooritati koos toetuslaevaga liikuvalt Wasp-klassi dessantlaevalt Kearsarge. 1992. aastal kasutusse võetud 250 meetri pikkune lahingulaev võib muuseas kanda erinevaid helikoptereid, vertikaalstartivaid lennukeid „Harrier“ kui kopter-lennukeid „Osprey“.

Saaremaa rannikust oli USS Kearsarge (LHD 3) täna hommikul sellises kauguses, et seda võis näha silmapiiril. Pärast dessandi maabumist eemaldus alus avamerele. Saaremaa vetesse tuli USA sõjalaev õppustelt Soome ja Rootsi vetest, kus ta viibis pärast õppusi Norras.  

Maabumisalustest võib laev kanda näiteks hõljukeid LCAC kui praame LCU, mis suudavad laevalt rannikule toimetada jalaväeüksuseid kui rasketehnikat, märkis Kaitseliidu Pärnumaa maleva teavituse ja tsiviil-sõjalise koostöö spetsialist Meelis Kalme. 

Täna Tagalahes sooritatud harjutusel oli kasutusel mõlemat tüüpi maabumisalused, millega toimetati laevalt eelnevalt kooskõlastatud randumisaladele merejalaväeüksuseid ning tehnikat.

Tehnikat ja üksuseid liigutatakse eelnevalt kooskõlastatud aladel laevadelt maismaale ja tagasi veel kuni 22. maini. Täpsemalt viib merejalaväe umbes kahe tuhande liikmeline üksus maabumisoperatsiooni Tagalahe lõunaosas veel reede ja laupäeva hommikul, vastutegevust maabumisele teevad Saaremaa kaitseliitlased.

Teabeohvitser major Ülo Isberg märkis, et kõigil huvilistel on merejalaväe maabumist võimalik vaadelda reedel, 20. mail kella 6 ja 10 vahel Tagalahe lõunarannalt.

"Palun arvestada, et tegevus võib ajaliselt muutuda sõltuvalt kohalikest ilmaoludest ja õppuse taktikalistest vajadustest," lisas ta. 

Järgnevatel päevadel liiguvad USA ja kaitseliidu üksused Sõrve sääre poole, et viia läbi erinevaid koostööharjutusi.

Täna ja homme toimub ka õhk-maa laskeharjutus ründelennukitelt A-10 Saaremaal Undva poolsaarest põhja suunas jäävale merealale. Harjutuse käigus kasutatakse pardakahureid, õhk-maa tüüpi juhitavaid rakette ja imitatsioonivahendeid. Laskeharjutus leiab aset ajavahemikus 13-15.

Kuni 22. maini toimuvad saarel veel helikopterite ja kopterlennukite lennud ja maandumised eelnevalt kokkulepitud aladele Saaremaal. 20.-22 mail võivad lennud toimuda ka ajavahemikus kell 22-03. Öiste lendude toimumine tuleneb õppetegevuse vajadusest.

23. mail kell 12-16 korraldatakse mitmikraketiheitja HIMARS lahinglaskmine Saaremaal Undva poolsaarelt põhja suunas jäävatele meresihtmärkidele. Samas piirkonnas toimub ründelennukite tegevus.

Kaitsevägi ja Kaitseliit annavad endast parima, et kasutada õppuse alasid heaperemehelikult ja mõjutada võimalikult vähe õppuse ajal tavapärast argielu. Õppust puudutavate kiireloomulisemate küsimuste korral saavad elanikud kontakteeruda kaitseväe tsiviil-sõjalise koostöö (CIMIC) spetsialistidega numbril 57 450 884 või aadressil kevadtorm@mil.ee.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles