MÄLESTAME Teenekas põllumees jõudis elutee finišisse

Aare Laine
Copy
Valent Rõõm 15. VI 1933 – 13. VI 2022
Valent Rõõm 15. VI 1933 – 13. VI 2022 Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Valent Rõõm 15. VI 1933 – 13. VI 2022

Esmaspäeval, kaks päeva enne oma 89. sünnipäeva sulges igaveseks silmad elupõline põllumees, endises Kaarma vallas Kungla külas Kaasiku talus sündinud ja elutöö agronoomina Valjala mail teinud Valent Rõõm.

Kooliteed alustas ta Helme mõisas. Sõja ajal põles hoone maha. Pärast seda tuli koolipoisil ette võtta enam kui viiekilomeetrine tee Haamse koolimajja.

Talupoissi huvitas põllumajandus. Nii otsustas ta edasi õppida Kõljala põllutöökoolis. 1950. aastal sai Valent Rõõm Kõljalast lõputunnistuse. Kooli lõpetamine langes kokku kolhooside moodustamise ajaga. Valent määrati zootehnikuna tööle Kuressaare zootehnika-veterinaariajaoskonda.

Selles ametis ei saanud ta kaua olla. Vene kroonust polnud pääsu. Noorel põllumajandusspetsialistil tuli kroonusaapad jalga tõmmata ja sundaega teenima minna. Sõjaväest naasnud, tutvus sarmikas noormees oma tulevasega. Põllumajandustehnikumis raamatupidamist õppinud Ainal oli võimalus kodumaile praktikale tulla. Siin noorte teed ristusidki. Abieluranda jõudmine ei võtnud kaua aega.

Tollased rajoonijuhid arvasid, et Kõljala põllutöökooli teadmistele lisaks peaks noor mees end täiendama Kehtnas. Saarlane suunatigi mandrile edasi õppima. Selle kooli lõpetas Valent nooremagronoom-organisaatorina ja pärast seda sai temast Kingissepa kolhoosi esimees. 20. augustil 1962 asus ta majandijuhina tööle, jäädes sellele ametikohale kuueks aastaks.

Majandite ühinemise järel sai Valent Rõõmust 24 aastaks suurmajandi peaagronoom. Just selles ametis kogus ta kõige rohkem tuntust. Kartuli-, teravilja- ja söödakultuuride saagid olid Valjala mail head. Karjamaadel jagus küllaldaselt rohtu piimakarjale ninaesiseks. Põldheinast varuti talveks korralikku sööta.

Kuue aasta eest, kui Saaremaa põllumeeste hälliks kutsutud Kõljala põllutöökool saanuks 95-aastaseks, rääkis vilistlane Valent Rõõm tähtsündmuseks kogunenud inimestele värvikaid lugusid nii õppetööst kui ka tööpraktikast.

Töökat pereisa jäävad leinama abikaasa Aina, pojad Viljar ja Jaanis, tütar Virge, neli lapselast ja kolm lapselapselast, Saaremaa põllumehed ja lahkunu arvukas sõprade ring,

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles