Poed otsivad kokkuhoiukohti

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
PARENDAVAD PIDEVALT: Saaremaa tarbijate ühistu haldusjuhi Urmas Raigi sõnul on ettevõte energiasäästu meetmeid rakendanud juba ammu enne mullust järsku hinnatõusu.
PARENDAVAD PIDEVALT: Saaremaa tarbijate ühistu haldusjuhi Urmas Raigi sõnul on ettevõte energiasäästu meetmeid rakendanud juba ammu enne mullust järsku hinnatõusu. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kõrge elektrihind ja muud suurenenud kulud sunnivad ka kaubandusettevõtteid otsima säästmisvõimalusi.

Selveri kommunikatsioonijuht Rivo Veski ütles, et kus võimalik, lähevad nende kauplused üle tarbevee küttele ventilatsioonist saadava soojustagastusega. "Kasutame segistites aeraatoreid, mis lisavad kraanist jooksvasse vette õhku, et veekulu väheneks. Lisame liikumisandureid, mis mitteaktiivsetes ruumides tuled ise ära kustutavad. Loomulikult liigume edasi oma kaupluste renoveerimistega ning vanemates majades vahetame vanad külmapargid välja kaasaegsemate vastu, saavutades nii iga uue kaupluse või renoveerimisega 30% energiakokkuhoidu. Selles sisaldub ka kokkuhoid, mis tuleneb LED-tehnoloogiale üleminekust," rääkis ta. Veski lisas, et Selver on alustanud kauplustele ka päikeseparkide rajamist.

Saaremaa tarbijate ühistu haldusjuht Urmas Raik ütles, et energiasäästu meetmeid on ettevõte rakendanud juba ammu enne mullust järsku hinnatõusu. Ühe osa neist moodustavad kauplustele paigaldatud päikesejaamad, millega kaetakse kolmandik poodide elektrikulust. Uutes kauplustes kasutatakse ära külmikute töötamisel tekkiv soojus, mis suunatakse kaupluse küttesüsteemi. Samuti on poodide saalivalgustid 90 protsendi ulatuses välja vahetatud säästlikumate vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles