GALERII ⟩ Muuseum avas uudishimulikele saarlastele varjatud varasalve

Marili Kesküla
, Saarte Hääle reporter
Copy

Reedel said kümme kõige uudishimulikumat saarlast, kes olid end eelregistreerinud, võimaluse tutvuda Saaremaa muuseumi varahoidlaga, mis tavaliselt on külastajatele suletud. "Tegelikult on alla viie protsendi asjadest muuseumis nähtaval ja 95 protsenti hoidlates," avaldas muuseumi peavarahoidja Priit Kivi, kelle sõnul paiknevad muuseumi hoidlad praegu kuues hoones.

Ringkäik algab raamatukogust, kus saab näha vana kirjandust, näiteks esimest eestikeelset piiblit, esimest Saaremaal ilmunud ajalehte, lisaks vanu fotosid. Edasi viib ringkäik Priidu eestvedamisel linnuse suurtükitorni, mis hoonena ei olegi kuigi vana. "Põhjasõja ajal lasid venelased suurtükitorni õhku, praegu on vanast tornist säilinud ainult alumine osa. Enamik on 70-ndatel uuesti üles ehitatud," räägib Priit.

Tornis võib näha suurt hulka vanaaegseid esemeid, mis kõik on omamoodi Saaremaaga seotud. "Hästi palju on harmooniume, oreli eelkäijaid, mida hakati 19. sajandil Saaremaal valmistama. Nende abil õpiti kodudes kirikulaule," märgib Priit Kivi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles