Saare- ja Muhumaalt kaob enamik punamonumente

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
ORISSAARES VÕIDU TÄNAVAL on elupuude vahel kägaras pronksist inimene, mille autor Edgar Viies. Naabruses elav Merle Ženkevics näitab, et sambal olev kiri on nii kulunud, et ei saa arugi, kas sinna on maetud venelased või sakslased.
ORISSAARES VÕIDU TÄNAVAL on elupuude vahel kägaras pronksist inimene, mille autor Edgar Viies. Naabruses elav Merle Ženkevics näitab, et sambal olev kiri on nii kulunud, et ei saa arugi, kas sinna on maetud venelased või sakslased. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Riikliku komisjoni ettepaneku kohaselt tuleks Saaremaal ja Muhus eemaldada või asendada neutraalse hauatähisega 18 monumenti. Saaremaa vald kavatseb need anda muuseumidele.

Alles soovitas komisjon jätta 14 Saaremaal ja Muhus asuvat monumenti, põhjendades, et tegemist on kas neutraalse hauatähisega või omab monument suurt kunstiväärtust. Teiste hulgas soovitatakse paika jätta kõik tuntumad monumendid: Tehumardi, Tagavere, Väike-Linnape, "Leinav ema" Muhus.

Teisaldatavate monumentide osas on Saaremaa vallavalitsus loobunud plaanist need killustikuks lõhkuda, selle asemel soovitakse need anda muuseumidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles